O altfel de turbină eoliană promite să reducă drastic costul energiei. Tehnologia este sprijinită de Bill Gates

O altfel de turbină eoliană promite să reducă drastic costul energiei. Tehnologia este sprijinită de Bill Gates

Un nou tip de turbine eoliene promite să reducă substanțial costul energiei generate de puterea vântului în comparație cu soluțiile existente în prezent.

Startup-ul Airloom Energy din Wyoming reinterpretează radical clasica turbină cu pale rotative, propunând un sistem format dintr-o șină ovală susținută de stâlpi și mai multe ”pale” atașate vertical, care, atunci când bate vântul, se deplasează în jurul șinei generând energie electrică.

Noul design reușește să producă la fel de multă energie ca turbinele eoliene tipice cu pale uriașe, însă cu mai puține componente.

ADVERTISING

”Avem o structură relativ simplă care sprijină ceea ce este în mod esențial vârful palei turbinei eoliene”, explică Neal Rickner, CEO-ul companiei, potrivit Fast Company.

Un prototip al turbinei demonstrează modul în care funcționează tehnologia sprijinită inclusiv de Bill Gates pe un câmp de lângă orășelul Pine Bluffs. Compania a încheiat recent o rundă de finanțare condusă de Breakthrough Energy Ventures, un fond înființat de miliardarul american.

Airloom

Deoarece sunt folosite mai puține materiale, costurile pentru construirea unei astfel de turbine reprezintă doar o zecime din costurile unei turbine eoliene obișnuite. Instalarea este, de asemenea, mai simplă și mai ieftină față de montarea unei turbine eoliene standard, care necesită folosirea unei macarale uriașe și doar să aduci un astfel de utilaj într-un parc eolian poate costa 50.000 de dolari, conform sursei citate.

ADVERTISING

Ca fapt divers, sunt necesare 40 de camioane de beton pentru construirea bazei unei turbine eoliene standard.

În schimb, sistemul dezvoltat de Airloom poate fi implementat mult mai ușor, inclusiv în locuri care nu aveau acces la energie eoliană până acum, fără să afecteze terenul de dedesubt.  

Iar în comparație cu un parc eolian standard cu turbine care trebuie instalate la distanțe mai mari unele față de altele, ar trebui să genereze mai multă energie electrică pe aceeași suprafață de teren.

ADVERTISING

Costul final al producției de energie ar putea fi o treime din costul altor soluții eoliene, susțin reprezentanții companiei.

În plus, noul design este în teorie mai sigur pentru păsări și lilieci, care se lovesc deseori de turbinele eoliene, studiile privind impactul asupra mediului fiind în curs de finalizare.

Mai departe, compania plănuiește să construiască un proiect pilot până în 2025, iar în următorii doi ani vrea să dezvolte o demonstrație comercială conectată la rețea.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇