Cel mai mare parc eolian din lume: O singură rotație a unei turbine alimentează o casă pentru două zile (Video)

Cel mai mare parc eolian din lume: O singură rotație a unei turbine alimentează o casă pentru două zile (Video)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Parcul eolian Dogger Bank, localizat în largul coastei din Yorkshire, Marea Britanie, a pus în funcțiune prima din cele 277 de turbine planificate. Când va fi complet, parcul va asigura anual energie curată pentru 6 milioane de locuințe.

Prima turbină din noul parc eolian a fost conectată pe 7 octombrie la sistemul energetic al Marii Britanii. Când toate cele 277 de turbine vor fi instalate și vor funcționa la capacitate normală, proiectul va atinge o capacitate record de 3,6 gigawați, de 2,5 ori mai mult decât actualul nivel maxim atins de parcul britanic Hornsea 2, cu 165 de turbine, relatează Euronews.

Dogger Bank va acoperi 5% din cererea de energie electrică a Marii Britanii, fiind capabil să alimenteze șase milioane de locuințe pe an. În plus, asigură o economie anuală de CO2 echivalentă cu îndepărtarea din circulație a 1,5 milioane de mașini.

Parcul eolian care se construiește în Marea Nordului, la 130 km distanță de coasta britanică, unde există condiții ideale pentru vânt, va avea o durată de exploatare de 35 de ani și va fi operat de Equinor, o companie norvegiană cunoscută pentru activitatea de rafinare a petrolului.

Este primul proiect care va folosi în largul mării turbine Haliade-X de 13MW, unele dintre cele mai mari și puternice din lume. O turbină e de două ori mai înaltă decât celebra roată London Eye, iar palele sale au o lungime de 107 metri. Fiecare rotație poate asigura necesarul de curent al unei locuințe obișnuite.

ADVERTISING

Parcul va fi finalizat până în 2026 și va genera locuri de muncă pe termen lung, creștere economică și securitate energetică pentru regiune și nu numai.

După încheierea lucrărilor de construire, parcul eolian Dogger Bank va fi cel mai mare de acest tip din lume și va fi operat și întreținut de aproape 400 de angajați.

T.D.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇