O metodă promiţătoare pentru recuperarea comorilor din bateriile litiu-ion

O metodă promiţătoare pentru recuperarea comorilor din bateriile litiu-ion
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bateriile litiu-ion uzate au potenţialul de a constitui o sursă sustenabilă de metale preţioase precum cobaltul şi nichelul, însă metodele actuale prin care aceste metale sunt separate în vederea reciclării nu sunt cele mai eficiente şi au în plus un impact negativ asupra mediului.

O nouă tehnologie dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, din SUA, ar putea îmbunătăţi modul în care  reciclăm bateriile litiu-ion.

Într-un studiu coordonat de profesorul de inginerie chimică şi biomoleculară  Xiao Su a fost utilizată electrochimia pentru a separa şi recupera în mod eficient cele două metale. Potrivit lui Su, cobaltul şi nichelul au proprietăţi electrochimice similare, ceea ce înseamnă că este dificil să le recuperezi din electrozii bateriilor în formă pură.

ADVERTISING

Însă cu această nouă metodă constând într-un proces de electrodepunere selectivă, detaliată în jurnalul Nature Communications, a fost posibil un rezultat final cu o puritate de 96,4 la sută pentru cobalt şi de 94,1 la sută pentru nichel. Şi asta fără a fi nevoie de procese care implică temperaturi ridicate sau solvenţi puternici, aşa cum se întâmplă în general în cazul metodelor folosite în prezent.

Din punctul de vedere al costurilor, metoda este competitivă cu cele actuale, dacă se iau în considerare toate aspectele, inclusiv costurile materialelor şi consumul de energie.

ADVERTISING

Studiul confirmă fapul că recuperarea electrochimică la temperaturi joase a cobaltului şi a nichelului este posibilă, însă procesul are nevoie în continuare de optimizări, adaugă Su. 

Chestiunea reciclării bateriilor litiu-ion devine importantă odată cu popularitatea maşinilor electrice.

În câţiva ani bateriile care alimentează aceste maşini vor ajunge la sfârşitul duratei de viaţă – şi vorbim de cantităţi mari. Potrivit American Chemical Society, până în 2030, vom ajunge la nivel global la 2 milioane de tone metrice de baterii uzate pe an. 

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇