Viziere din plastic reciclat: Soluția care salvează Planeta și protejează de COVID

Viziere din plastic reciclat: Soluția care salvează Planeta și protejează de COVID

Pandemia de coronavirus a scos la iveală inventivitatea oamenilor care aleg să nu stea degeaba. Este și cazul a doi tineri care locuiesc în Uganda, care au început să facă viziere din plastic reciclat.

Astfel, ei împușcă doi iepuri dintr-o lovitură: salvează planeta și ajută alți oameni să se protejeze de coronavirus.

Când guvernul Ugandei a dispus închiderea tuturor afacerilor neesențiale pentru a limita răspândirea COVID-19, Peter Okwoko și colega sa Paige Balcom (foto articol) au continuat să lucreze.

Cei doi, care reciclează deșeurile de plastic și le transformă în materiale de construcție încă de anul trecut, au ales să își schimbe linia de producție. Astfel, au început să facă viziere din plastic reciclat.

ADVERTISING

Telefonul surpriză

Când au postat imagini cu prototipurile lor pe social media, au primit un telefon surpriză de la spitalul public local, scrie Thomson Reuters Foundation News.

"Medicul de la spitalul regional Gulu ne-a cerut să facem urgent 10 viziere, pentru că nu avea suficiente", a povestit Okwoko, în vârstă de 29 de ani, cofondator al Takataka Plastics.

Unitatea medicală tocmai primise primul pacient confirmat cu SARS-CoV-2.
Astfel, întreprinderea celor doi a început să lucreze la prelucrarea plasticului. În scurt timp, a fost și livrat un prim set de viziere din plastic reciclat.

În aceeași după-amiază, spitalul a sunat din nou și a anunțat că vrea și mai multe viziere, pentru că cele primite funcționau foarte bine.

100575426_161471042025329_6869839699356155904_n
Foto: Facebook/ Takataka Plastics

Lipsă de echipamente

Pandemia de coronavirus încă își face simțită prezența în lume. La început, a existat o lipsă acută de echipamente individuale de protecţie (EIP), precum măști, mănuși sau viziere.

ADVERTISING

Problema este și mai gravă în țările sărace, care nu dețin suficiente resurse pentru a plăti prețuri ridicate pe o piață globală competitivă. În martie, oficialii OMS au cerut companiilor din întreaga lume să crească producția acestor echipamente cu 40%, pentru a satisface cererea în creștere.

În Uganda, lucrătorii medicali au vrut să protesteze față de lipsa de echipamente de protecție din spitale. Asta mai ales după ce mai mulți angajați din domeniul sănătății au fost confirmați cu coronavirus.

"Situația este critică. Mulți oameni lucrează fără aceste echipamente", a avertizat dr. Mukuzi Muhereza, secretar general al Asociației Medicale din Uganda.

ADVERTISING

"Asta îngreunează lupta împotriva COVID-19. Există o teamă generală în rândul personalului medical că, oricând ating un pacient, acesta ar putea avea COVID-19", a spus el.

Stocurile, pe sfârșite

La sfârșitul lunii trecute, Ministerul Sănătății din Uganda transmitea că spitalele publice ar putea rămâne fără stocuri de echipamente în trei luni.
"Este adevărat că ne confruntăm cu deficiențe la capitolul EIP", a declarat Emmanuel Ainebyoona, un purtător de cuvânt al ministerului.

"Solicităm tuturor spitalelor să folosească puținul pe care îl au și să dea prioritate lucrătorilor medicali care sunt expuși riscului".

Iată, deci, de ce sunt atât de necesare aceste viziere din plastic reciclat, făcute de Takataka Plastics.

Din luna martie, compania a făcut aproape 1.200 de astfel de viziere.
500 au fost vândute către ONG-uri și unități medicale private, în timp ce 700 de viziere din plastic reciclat au fost donate spitalelor publice.

Paige Balcom, în vârstă de 26 de ani, e inginer mecanic de profesie. Ea l-a cunoscut pe Okwoko în 2019, în timp ce făcea cercetări despre poluarea cu plastic în Uganda. Femeia a precizat că unele dintre materialele reciclate pentru a face vizierele vin chiar de la spital.

Șase dintre cei 14 angajați ai companiei sunt tineri fără adăpost, a mai spus Balcom.

Topește, toarnă, protejează

Viziera are două componente:

  • sistemul de fixare pe cască;
  • ecranul de protecție.

Pentru a face ecranul, muncitorii sortează, curăță, mărunțesc, topesc și modelează deșeurile din plastic. Acest proces durează două zile.

Apoi este atașat sistemul de fixare, realizat din camere de la biciclete vechi.
Grupul fabrică atât viziere de unică folosință, care costă aproximativ un dolar, cât și unele care pot fi refolosite. Acestea ajung la aproape trei dolari bucata, a explicat Okwoko.

Într-o țară în care aproximativ 600 de tone de deșeuri plastice sunt aruncate zilnic - mai mult de jumătate sunt necolectate și mai puțin de 5% reciclate - acest efort ajută la lupta împotriva poluării.

Takataka speră acum să-și extindă operațiunile într-o fabrică de prelucrare a plasticului la scară largă, capabilă să recicleze 9 tone de deșeuri de plastic lunar. În prezent, reciclează în jur de 60 kg de plastic pe zi.

Însă "acum ne concentrăm să combatem COVID-19", a conchis Balcom.

Citește și Pandemia a dat un respiro Planetei, dar și o nouă sursă de poluare. Ce e de făcut


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇