Șase moduri prin care îți poți reduce rapid amprenta de carbon

Șase moduri prin care îți poți reduce rapid amprenta de carbon
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Este nevoie să acționăm rapid pentru combaterea schimbărilor climatice și, deși este adevărat că schimbările cu cel mai mare impact nu sunt unele ce pot fi făcute la nivel individual, fiecare contribuție contează.

Iată șase dintre cele mai importante lucuri pe care le poate face fiecare dintre noi pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră generate, potrivit echipei Future Planet de la BBC.

Mai puține călătorii cu avionul

Dacă toate zborurile ar înceta brusc în întreaga lume ar dispărea odată cu ele cel puțin 2,5% din emisiile totale de CO2. Industria aviatică emite în jur de 1 miliard de tone de CO2 anual, iar o mare parte din această cantitate este generată în timpul zborurilor. Jurnaliștii BBC ne sugerează să alegem să călătorim mai des cu trenul sau cu autobuzul, care generează mult mai puține emisii. De asemenea, zborurile la economy sunt în general mai puțin poluante decât cele la prima clasă sau business.

ADVERTISING

Adoptarea unei diete pe bază de plante

Trecerea la o dietă pe bază de plante ar putea însemna 0,8 tone de emisii CO2 în minus anual. Dacă toți oamenii de pe planetă ar face o astfel de schimbare în alimentație, 75% din terenurile agricole de la nivel global ar fi eliberate și ar putea fi folosite în alte scopuri.

Sau, cel puțin, am putea încerca să înlocuim anumite alimente cu opțiuni cu o amprentă mai mică de carbon. Laptele de vacă, de pildă, are un impact negativ mai mare decât alternativele din plante în termeni de utilizare a terenurilor, emisii de gaze cu efect de seră, consum de apă și poluare generată de îngrășăminte.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tot la capitolul alimentație, un alt lucru important pe care îl putem face pentru planetă să nu aruncăm mâncarea. Risipa alimentară se ridică anual la 900 de milioane de tone, adică 23 de milioane de camioane mari cu mâncare irosită.

tren
Foto: Pexels

Mașina personală, folosită mai rar

Transportul privat este, la nivel global, una dintre principalele surse de emisii de gaze cu efect de seră. Poți ajuta la reducerea acestor emisii dacă alegi, atunci când este posibil, să mergi pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun în locul mașinii personale.  

Ce putem face acasă

Încălzirea locuințelor este o sursă majoră de emisii. În Uniunea Europeană încălzirea reprezintă 63% din consumul de energie ale unei gospodării. Dar dacă setăm termostatul cu doar un grad mai jos ne putem reduce factura la întreținere cu 10%, în timp ce reducem și emisiile.

ADVERTISING

Mai putem face o diferență importantă și prin măsuri precum instalarea unei pompe de căldură, spălarea hainelor cu apă rece și uscarea lor la aer și utilizarea ceva mai puțin a aerului condiționat vara.

Acoperișurile verzi, arborii, diverse sisteme de umbrire a ferestrelor sunt câteva modalități prietenoase cu mediul pentru a ne menține răcoroase locuințele.

Sau ne putem inspira din arhitectura antică persană.

Finanțele – pentru mediu contează unde ne ținem banii

Un impact în ceea ce privește amprenta noastră de carbon poate avea și alegerea instituțiilor prin care alegem să economisim și să investim sau cele către care donăm. Multe bănci pompează mii de miliarde de dolari în industria extracției de combustibili fosili, finanțând practic criza climatică. Există însă și bănci care se prezintă ca fiind etice, așa cum există și alternative la bănci care, ca urmare a modului în care investesc, nu finanțează combustibilii fosili, pe care să le avem în vedere.

Moda – cum să ne îmbrăcăm pentru planetă

În fiecare an, sunt produse la nivel global mai mult de 100 de miliarde de articole de îmbrăcăminte, iar 65% dintre ele ajung la groapa de gunoi în 12 luni, potrivit sursei citate. Industria modei este responsabilă pentru aproximativ 10% din emisiile globale de carbon, cât industria aviației și cea a transporturilor maritime la un loc.

Ce putem face pentru a reduce acest impact devastator pentru planetă al hainelor pe care le purtăm? Ne putem orienta spre hainele second-hand, de exemplu, sau putem să închiriem haine atunci când avem nevoie de o ținută un eveniment special și știm că nu o vom purta decât o dată. Să încercăm și să le spălăm ceva mai rar, pentru a reduce cantitatea de microplastice ce ajunge pe această cale în ape. Și atunci când vine vorba de aruncat, află cum să te desparți responsabil de fosta ta bluză preferată.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇