Cum să te desparți responsabil de fosta ta bluză preferată SONDAJ

Cum să te desparți responsabil de fosta ta bluză preferată <span style="color:#990000;">SONDAJ</span>
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

A fost o vreme bluza ta preferată, dar azi nu mai arată chiar ca la început, nu-ți mai vine ori, pur și simplu, nu mai este pe gustul tău – așa că ai decis că nu mai are loc în garderoba ta.

Primul lucru pe care poate te gândești să-l faci este să o arunci – out of sight, out of mind. Însă te-ai gândit vreodată ce se întâmplă cu hainele noastre odată ajunse la groapa de gunoi?

Rămân acolo mult și bine, căci procesul de degradare poate dura mai mult de 200 de ani pentru unele tipuri de țesături, și nu stau degeaba. Agenția Suedeză pentru Produse Chimice KEMI estimează că în urma degradării materialelor textile de la gropile de gunoi sunt eliberate în mediu 2.000 de tone de coloranți periculoși anual doar în Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Căci hainele și, în general, materialele textile din viața noastră pot conține numeroase substanțe chimice dăunătoare. Vorbim de tratamentele de ignifugare, de coloranții azoici responsabili pentru culorile vibrante, de PFAS-urile care fac materialele rezistente la apă, grăsimi, căldură și pete, de compușii organici volatili, ca formaldehidă, care le fac rezistente la șifonare etc. 

O parte dintre aceste substanțe ajung în sol și în apele subterane, în timp ce hainele noastre zac în munții de gunoaie.

Se pierde, în plus, ocazia ca ele să fie reciclate sau reutilizate și, prin aceasta, să se reducă consumul de materii prime, consumul de energie, consumul de apă și emisiile generate în timpul fabricării unor lucruri noi.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce să faci, atunci, cu fosta ta bluză preferată?

O poți duce la unul dintre centrele de colectare existente. Îți prezentăm în continuare câteva companii care colectează haine și alte materiale textile în România. Mai departe, după sortarea lor, lucrurile sunt donate, sunt comercializate în regim second-hand, sunt transformate în produse noi, ca lavete de curățenie, sau pot fi incinerate în scopul recuperării de energie.

Kaufland colectează materialele textile în magazinele sale din București și împrejurimi. Clienții pot depune, în locurile special amenajate din parcări, articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte, genți, perdele, draperii, pături, pilote, perne, lenjerii de pat. Este important ca materialele textile să fie curate și ambalate corespunzător.

ADVERTISING

H&M pune la dispoziție cutii de reciclare în magazinele companiei. Sunt acceptate haine și textilele nedorite de orice marcă și în orice stare, iar pentru o sacoșă cu haine vechi primești un voucher de mulțumire.

Zara colectează în containere amplasate în magazinele sale hainele nedorite, care sunt apoi transportate la organizațiile non-profit cu care compania colaborează, pentru a primi o nouă întrebuințare.

Auchan colectează haine și încălțăminte în containere instalate în exteriorul hipermarketului. În urma sortării se decide dacă lucrurile vor merge către pre-reciclare (și ulterior, reciclare – descompunerea materialelor în fibre textile) sau dacă vor fi donate către Crucea Roșie pentru a ajunge la familii defavorizate. Magazine cu containere pentru textile sunt în prezent: Timișoara Iulius Mall, Timișoara Nord, Timișoara Sud, Cluj Iris, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Târgu Mureș Sud, Târgu Mureș City, Brașov Coresi, Brașov Vest, Sibiu.

Retailerul online Fashion Days organizează centrele DonationDays, care pot fi găsite în mai multe orașe din țară. Compania anunță că în perioada următoare campania va lua o pauză pentru implementarea unui nou proces logistic. Urmărește aici când vor fi reluate donațiile.

Există, de asemenea, mai multe grupuri de Facebook și platforme dedicate, magazine caritabile, târguri de haine pe care poți să le ai în vedere. Iată doar câteva dintre ele: Donatii Haine Romania, O mână de ajutor, FreeCycle București, La Taica Lazăr, Social Exchange, Love Yard Sale.

Nu în ultimul rând, o poți vinde chiar tu. Nu mai port este un grup pe Facebook unde, după ce te înscrii, poți vinde (și cumpăra) haine second-hand, dar și alte bunuri pe care nu le mai vrei, atât timp cât sunt într-o stare foarte bună.

O altă opțiune este magazinul online de modă second hand și outlet Remixshop.com, prin intermediul căruia poți să-ți vinzi hainele și accesoriile pe care nu mai porți, care trebuie să fie în stare bună, cu etichetă și fără semne semnificative de utilizare sau ajustări.

Sondaj:

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇