Poluarea ne face oasele tot mai fragile. Risc de osteoporoză înainte de vreme

Poluarea ne face oasele tot mai fragile. Risc de osteoporoză înainte de vreme
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Poluarea are tot felul de efecte asupra noastră, de la pierderea mirosului până la un risc crescut de sinucidere. Acum, oamenii de știință americani au descoperit că inclusiv oasele noastre au de suferit.

Atunci când au efectuat un studiu privind riscul de osteoporoză la femeile aflate la menopauză, oamenii de știință de la Universitatea Columbia din New York au avut parte de o surpriză neplăcută. Și asta pentru că la multe dintre cele 9.041 de femei aflate sub observație densitatea oaselor scăzuse de două ori mai repede decât ar fi dictat vârsta.

Cercetările ulterioare, publicate în jurnalul eClinicalMedicine, au arătat că există o legătură strânsă între gradul de poluare a aerului și cel al reducerii densității oaselor. Specialiștii au măsurat nivelul de poluare din zonele în care trăiau persoanele aflate sub observație, iar datele obținute le-au comparat cu cele medicale anterioare.

A reieșit că expunerea pentru doar trei ani la o creștere de numai 10% a poluării aerului se traduce printr-o pierdere de 1,22% a densității oaselor din tot corpul, inclusiv a coloanei vertebrale sau oaselor șoldului, scrie Science Alert.

Procesul este cunoscut ca stres oxidativ, o îmbătrânire prematură a organismului, implicit a oaselor, în urma acțiunii moleculelor toxice.

Studiul a avut în vedere doar femeile aflate la menopauză, motiv pentru care cercetătorii susțin că este nevoie de date suplimentare care să arate în mod clar cum poluarea aerului afectează diferite grupe de vârstă, grupuri sociale sau diferite etnii.

Până acum, studii similare mai fuseseră realizate doar în Asia și în Spania, toate cu rezultate similare privind raportul dintre poluarea aerului și riscul de fracturi sau de apariție a osteoporozei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇