O echipă de cercetători de la King’s College London a creat un soi de plasture pentru oase care poate grăbi semnificativ vindecarea fracturilor.
„Plasturele” este realizat dintr-un material flexibil, biocompatibil şi biodegradabil, fiind acoperit cu proteine şi celule stem care promovează în mod natural refacerea oaselor.
Aplicat pe cale chirurgicală direct pe fractură sau chiar în interiorul fracturii, materialul accelerează în mod considerabil procesul de vindecare, după cum au arătat testele efectuate pe şoareci. Procedura este una minim invazivă, susţin oamenii de ştiinţă.
Odată ce osul este vindecat, plasturele, care este puţin mai gros decât firul de păr uman, se dizolvă, fiind absorbit de organism fără niciun fel de efect secundar.
Următoarea etapă o vor reprezenta studiile clinice, în cadrul cărora cercetătorii vor testa eficienţa plasturelui în cazul fracturilor suferite de oameni.
Vindecarea facturilor grave este un proces de lungă durată, care este chiar mai dificil în cazul persoanelor în vârstă sau al celor cu afecţiuni preexistente. Metodele actuale de reparare a oaselor presupun utilizarea de implanturi sintetice sau transplantul de ţesut prelevat din altă parte a corpului.
Problema cu aceste metode este că ele se bazează pe capacitatea de a se vindeca a corpului, care poate fi slăbită în urma unui accident grav, spun cercetătorii.
Noul material este descris într-o lucrare publicată în jurnalul Nature Materials.
C.S.