Metoda revoluționară prin care se extrage ieftin dioxidul de carbon din aer și se stochează în apa de mare

Metoda revoluționară prin care se extrage ieftin dioxidul de carbon din aer și se stochează în apa de mare

Oamenii de știință prezintă o nouă modalitate de a extrage dioxidul de carbon din atmosferă, despre care susțin că este de trei ori mai eficientă decât cele folosite în prezent.

Gazul cu efect de seră este apoi transformat în bicarbonat de sodiu și stocat în siguranță și ieftin în apă de mare, notează BBC.

În paralel cu eforturile de a limita emisiile de CO2 din ultimele decenii, se lucrează și la tehnologii pentru a-l elimina din atmosferă pe cel deja existent. În Elveția, de pildă, există mașinării care aspiră aerul, filtrează și rețin moleculele de dioxid de carbon. În Islanda există o instalație care captează CO2 și îl injectează în subteran, unde este transformat în piatră.

ADVERTISING

Principala problemă în ceea ce privește tehnologiile existente este faptul că ele sunt costisitoare, implicând cantități mari de energie pentru a funcționa, potrivit sursei citate.

În schimb, noua metodă presupune utilizarea unor rășini și a altor substanțe chimice care se găsesc în magazine, fiind nu doar mai ieftină, ci și mult mai eficientă. Cercetătorii au creat un material absorbant hibrid care, în testele efectuate, a reușit să absoarbă de trei ori mai mult CO2 decât substanțele existente.

”Din cunoștințele mele, nu există material absorbant care chiar și la 100.000 ppm să demonstreze capacitatea pe care o atingem în captarea directă a aerului la 400 ppm. Această capacitate simplă de a capta o cantitate mare de CO2 într-un volum mic de material este un aspect unic al muncii noastre”, spune profesorul Arup SenGupta de la Universitatea Lehigh din SUA, autorul principal al studiului.

ADVERTISING

SenGupta este de părere că tehnologiile de captare a CO2 din aer nu numai că vor deveni critice pentru a limita creșterea temperaturilor globale, dar vor fi și un instrument ce poate veni în sprijinul țărilor în curs de dezvoltare.

”Trebuie să o aducem în locuri precum Bangladesh, Barbados sau Maldive, și ele trebuie să aibă un rol, nu doar să asiste în timp ce continuă să sufere”, mai spune SenGupta.

De partea cealaltă, unii oameni de știință atrag atenția că, punând prea mult accentul pe tehnologii cum este captarea directă a aerului, efectul ar putea fi relaxarea eforturilor de reducere a emisiilor de CO2.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇