O companie a reușit să capteze dioxidul de carbon din aer și să-l stocheze în pământ

O companie a reușit să capteze dioxidul de carbon din aer și să-l stocheze în pământ
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Compania elvețiană Climeworks a anunțat că a reușit să capteze dioxid de carbon din aerul de afară și să-l stocheze în subteran. Procesul a fost verificat de o terță parte, ceea ce reprezintă o premieră pentru industrie.

Un proiect pornit din laboratoarele universității ETH Zürich, Climeworks a fost fondată de Christoph Gebald și de Jan Wurzbacher în 2009 pentru a dezvolta tehnologia prin care dioxidul de carbon este eliminat din atmosferă, notează CNBC, ca parte a eforturilor depuse în lupta împotriva schimbărilor climatice. Aceasta presupune utilizarea unor dispozitive prevăzute cu un filtru care aspiră practic gazele cu efect de seră din aerul exterior.

ADVERTISING

Companii mari precum Microsoft, Stripe și Shopify au cumpărat în ultimii ani așa-numite ”credite de carbon” de la Climeworks, prin care își compensează propriile emisii, pentru a da un imbold industriei aflate în faze incipiente.

Potrivit sursei citate, costul eliminării dioxidului de carbon din atmosferă și al stocării sale în pământ pentru clienți este confidențial și depinde de factori precum cantitatea care se dorește eliminată și perioada în care acest lucru trebuie să se întâmple. Dar, în general, vorbim de câteva sute de dolari pe tonă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Persoanele fizice pot cumpăra și ele credite de carbon de la Climeworks.

Cea mai mare instalație Climeworks pentru eliminarea dioxidului de carbon se află în Islanda, unde este operată în parteneriat cu CarbFix. Procesul presupune dizolvarea dioxidului de carbon în apă și injectarea soluției rezultate în depozitele de piatră din subteran, unde va rămâne mii de ani.

În iunie, Climeworks a anunțat că a început lucrările la cea de-a doua uzină a sa din Islanda, care va capta și stoca 36.000 de tone de dioxid de carbon pe an. O nimica toată, dacă ne raportăm la emisiile globale anuale, care au atins anul trecut valoarea record de 36,3 miliarde de tone metrice.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇