Acord istoric pentru reducerea emisiilor de carbon. Un europarlamentar român implicat în negocieri explică cum va funcționa taxa

Acord istoric pentru reducerea emisiilor de carbon. Un europarlamentar român implicat în negocieri explică cum va funcționa taxa
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Instituțiile europene au ajuns la un acord politic care presupune că va fi impus, în premieră, un preț unitar pentru emisiile de dioxid de carbon încorporate în produsele care sunt importate pe teritoriul UE.

Acordul a venit după negocieri intense pe parcursul întregii nopți și ceea ce a rezultat este prima schemă din lume pentru sprijinirea industriilor să își reducă amprenta de carbon.

Până la 5 dimineața, negociatori din țările UE și Parlamentul European au pus la punct detaliile legislative, astfel încât să existe un cost pe emisii la importurile de fier și oțel, ciment, fertilizatori, aluminiu și electricitate, potrivit Reuters.

ADVERTISING

Companiile care vor importa aceste bunuri în UE vor trebui să cumpere certificate care să acopere emisiile aferente. Mecanismul a fost gândit astfel încât să fie aplicat același cost pe emisiile de CO2 și firmelor din afara UE, având în vedere că cele din blocul comunitar deja erau obligate să facă asta.

Astfel, industriile europene nu vor mai fi dezavantajate de prețurile mai mici ale bunurilor făcute în afara UE, din țări care au reguli mai permisive în ce privește poluarea mediului înconjurător. Mai mult, acordul ia în considerare extinderea domeniului de aplicare și pentru hidrogen.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit comunicatului transmis de Parlamentul European, acordul va fi aplicat de la 1 octombrie 2023, dar cu o perioadă de tranziție, pe acest aspect urmând să fie stabilite reguli mai clare în această săptămână.

Europarlamentarul român USR Nicu Ștefănuță, negociator în cadrul acordului istoric pentru climă, în calitate de raportor din umbră al Regulamentului asupra mecanismului de ajustare la frontieră în funcție de carbon (CBAM), spune că astfel va fi promovată o ajustare eficientă a carbonului la nivel mondial, oferind totodată un mecanism robust, fără precedent, compatibil cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

ADVERTISING

„Sunt fericit că am ajuns la un acord. Europa face acum pași importanți spre îndeplinirea obiectivelor sale climatice pentru 2030 și a obiectivului pe termen lung de a obține neutralitate climatică până în 2050. Prin acest acord, stabilim o altă premieră mondială: UE este prima zonă comercială din lume care pune un preț la carbon pentru importurile sale.

Este foarte important ca CBAM să egalizeze pe deplin costurile de CO2 între producătorii din UE și cei din afara UE. În acest sens, CBAM aduce un moment de cotitură pentru climă și pentru comerțul durabil, iar soluțiile cu care acest mecanism vine vor avea un efect pozitiv, nu doar pentru moment, ci și pe termen lung, contribuind astfel la atingerea țintelor Acordului de la Paris”, a declarat Nicu Ștefănuță, potrivit Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇