A fost descoperit ”dragonul morții”, un pterozaur cu o anvergură a aripilor de 9 metri!

A fost descoperit ”dragonul morții”, un pterozaur cu o anvergură a aripilor de 9 metri!

Oamenii de știință au descoperit în Argentina o specie de pterozaur cu o anvergură a aripilor de 9 metri, ceea ce face să fie cel mai mare din America de Sud și unul dintre cei mai mari care au trăit vreodată în lume.

Este vorba despre un pterozaur din familia Azhdarchidae, care a trăit la finalul Cretacicului, în urmă cu aproximativ 146 – 66 de milioane de ani, scrie IFL Science.

”Azhdarchidae sunt cunoscute pentru craniile lor foarte mari – uneori mai mari decât propriile corpuri – precum și pentru gâturile extrem de lungi și corpurile mici și robuste,” a declarat Leonardo D. Ortiz David, autorul principal al studiului.

ADVERTISING

Specia, din care au fost găsite două exemplare, lungi cât niște autobuze școlare, a trăit în urmă cu 86 de milioane de ani alături de dinozauri și este una dintre primele care și-a folosit aripile.

Exemplarele, care au dat și numele unei noi specii, Thanatosdrakon amaru, au fost găsite în munții Anzi, în provincia Mendoza, din vestul țării.

Primele estimări arată că aceste reptile zburătoare fioroase au trăit cu cel puţin circa 20 de milioane de ani înainte ca impactul unui asteroid pe teritoriul de astăzi al Peninsulei Yucatan din Mexic să distrugă aproape trei sferturi din viaţa de pe planetă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇