Cel mai mare pterozaur descoperit vreodată, găsit de o studentă în Scoția

Cel mai mare pterozaur descoperit vreodată, găsit de o studentă în Scoția

O studentă care căuta oase de dinozaur a făcut descoperirea vieții sale și nu numai. În timpul mareei joase de pe Insula Skye din Scoția, Amelia Penny a descoperit rămășițele celui mai mare pterozaur care a trăit în perioada Jurasic.

Fosilele au fost găsite în 2017, dar abia acum oamenii de știință au putut confirma faptul că, într-adevăr, e vorba despre o descoperire de proporții, relatează IFL Science.

Cercetătorii au anunțat, de asemenea, că este vorba despre o specie necunoscută anterior, care a fost acum botezată Dearc sgiathanach (reptilă înaripată).

ADVERTISING

Zburătoarea, care era tânără, dar dezvoltată complet, ar fi avut o anvergură a aripilor de peste 2,5 metri, extrem de mare pentru un pterozaur datând din perioada Jurasicului (cu 201,3 milioane - 145 de milioane de ani în urmă).

„Este cel mai mare pterozaur pe care îl cunoaștem din perioada jurasică, iar acest lucru ne spune că pterozaurii au devenit mai mari mult mai devreme decât am crezut, cu mult înainte de perioada cretacică, când concurau cu păsările – iar acest lucru este extrem de important”, a declarat cercetătorul principal al studiului, Steve Brusatte, conform Live Science.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pterozaurii sunt primele vertebrate cunoscute care au fost capabile să zboare. Pentru o astfel de performanță, mai cu seamă la aceste dimensiuni, pterozaurii aveau nevoie de oase ușoare și delicate, o caracteristică ce înseamnă că rămășițele lor rareori s-au fosilizat bine. Acesta este și motivul pentru care puține fosile de pterozauri, mai cu seamă maturi, s-au păstrat până în zilele noastre.

Scheletul găsit de studentă este într-o stare surprinzător de bună, fiind aproape complet, se arată într-un raport publicat de jurnalul Current Biology.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇