Urme de dinozauri vechi de 112 milioane de ani, distruse din greșeală. Cum a fost posibil

Urme de dinozauri vechi de 112 milioane de ani, distruse din greșeală. Cum a fost posibil

Urme de dinozauri, vechi de 112 milioane de ani, au fost distruse de un utilaj de construcție, în timpul unor lucrări de reabilitare la situl Mill Canyon Dinosaur Tracksite, din Utah, SUA.

Utilajul ar fi trebuit să înlăture un pasaj deteriorat, construit tocmai pentru a proteja urmele de pași antice, arată LiveScience.

Pasajul din lemn se deteriorase și era un pericol pentru public, prin urmare trebuia înlocuit cu unul din beton. Secțiuni din vechiul pasaj au fost într-adevăr înlăturate, însă aruncate lângă sau peste urmele antice.

ADVERTISING

Vizitatorii au fost cei care au anunțat că urmele lăsate de utilaj acoperă în mod clar multe dintre urmele de dinozauri de la situl Mill Canyon Dinosaur Tracksite. Oficialii de la Bureau of Land Management (BLM) din Utah neagă însă că utilajul lor ar fi cauzat pagubele.

„Utilaje grele se află la fața locului, însă nu sunt în niciun caz folosite în zonele protejate”, arată aceștia într-un comunicat de presă.

Însă Centrul pentru Diversitatea Biologică, un grup nonprofit cu sediul în Tucson, Arizona, susține că utilajul a cauzat „distrugerea de resurse paleontologice de neînlocuit”. Se estimează că până la 30% dintre urme au fost distruse pentru totdeauna.

ADVERTISING

Pentru moment, lucrările la sit au fost întrerupte.

Urmele de dinozauri de la Mill Canyon au fost descoperite în 2009, iar situl a fost deschis publicului în 2013.

De asemenea, Mill Canyon găzduiește cele mai semnificative urme de dinozauri din statul american Utah. Sunt incluse peste 200 de urme de pași fosilizate care au fost lăsate în urmă de cel puțin 10 specii de dinozauri, inclusiv sauropode, iguanodoni, stegozauri și genul de dinozauri Allosaurus.

Tot aici sunt urme și aparținând altor specii de animale preistorice.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇