Oamenii de știință au găsit prima dovadă că și dinozaurii răceau. Mai mult, după cum sugerează o fosilă care se află din 1990 în Muzeul Rockies, din Montana, SUA, aceștia puteau chiar muri de pe urma gripei.
Fosila, găsită în apropiere, care nu a fost studiată timp de mai bine de 10 ani, s-a dovedit a aparține unei specii nedescrise, din familia Diplodocus Diplodocidae. Dinozaurul erbivor cu gât lung, cunoscut sub numele de sauropod, a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani, relatează IFL Science.
Oamenilor de știință le-au atras atenția niște structuri diforme în oasele gâtului. Aspectul anormal al oaselor a fost probabil cauzat de o infecție respiratorie violentă, care ar fi putut duce la moartea animalului când acesta avea între 15 și 20 de ani, scrie și ScienceAlert.
Deși paleontologii nu știu ce tip de microorganism a îmbolnăvit dinozaurul, acesta a experimentat probabil simptome asemănătoare gripei, se arată într-un raport publicat de jurnalul Scientific Reports.
Cary Woodruff, director de paleontologie la Muzeul Dinozaurilor din Great Plains din Malta, Montana, autorul studiului, e de părere că o infecție respiratorie s-ar fi putut răspândi în os și ar fi putut produce leziunile care s-au păstrat în fosila ce constă în craniu și o parte din gât.
Dar ce a produs-o? Autorul studiului a comparat cicatricile de pe fosilă cu leziunile provocate de afecțiuni respiratorii la păsările moderne, înrudite în mod îndepărtat cu dinozaurii.
Astfel, a fost identificată o boală respiratorie fungică, care afectează atât reptilele, cât și păsările: aspergiloza, cauzată de mucegaiul Aspergillus și cea mai frecventă cauză de boală respiratorie la păsările moderne. Astfel, datele au indicat că și un dinozaur din trecut ar fi putut suferi de boli fungice.