A doua lansare Starship. SpaceX anunță un succes, chiar dacă a pierdut contactul cu racheta (Video)

A doua lansare Starship. SpaceX anunță un succes, chiar dacă a pierdut contactul cu racheta (Video)

SpaceX a lansat Starship, cea mai mare și mai puternică rachetă construită vreodată. Decolarea a fost un succes, super-propulsorul reușind să aprindă toate cele 33 de motoare, însă a explodat după ce a scos nava în afara atmosferei.

Nava ar fi trebuit să execute o rotație parțială și să revină pe Pământ, dar centrul de control a pierdut legătura după 8 minute.

Cu toate acestea, SpaceX a anunțat că totuși consideră testul un succes, potrivit BBC. La prima lansare, propulsorul a explodat în momentul în care s-a separat de rachetă, la 4 minute de la lansare.

Șeful NASA Bill Nelson a felicitat pe X echipa SpaceX pentru progresul înregistrat: „Zborul spațial este o aventură îndrăzneață care necesită un spirit proactiv și inovare curajoasă. Testul de astăzi este o oportunitate să învățăm și să zburăm din nou. NASA și SpaceX vor întoarce, împreună, omul pe Lună, Marte și mai departe de atât”.

ADVERTISING

Compania SpaceX vrea să facă din Starship un sistem de transport complet reutilizabil pentru astronauți și încărcături pe orbita Pământului, pe Lună, pe Marte și chiar mai departe.

Sistemul este format dintr-o rachetă Starship așezată deasupra unui propulsor „Super Heavy" cu 33 de motoare. Planul este ca rachetă să parcurgă o orbită completă a Pământului înainte de a reintra în atmosferă și de a se prăbuși în largul coastei Hawaii. De asemenea, propulsorul Super Heavy ar trebui să aterizeze în Texas, în apropiere de locul de lansare.

[4K] Watch SpaceX launch Starship, the biggest rocket ever, LIVE up close and personal!

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇