Starship, cea mai mare rachetă din lume, a explodat la câteva minute de la lansare (Foto & Video)

Starship, cea mai mare rachetă din lume, a explodat la câteva minute de la lansare (Foto & Video)

Cea mai mare rachetă spaţială din lume, Starship, dezvoltată de compania SpaceX, a fost lansată joi, dar a explodat în câteva minute, într-un zbor de testare care, conform speranţelor constructorilor săi, era primul pas pentru o călătorie a oamenilor spre Marte.

După o lansare anulată la începutul acestei săptămâni din cauza unei probleme de presurizare, sistemul a decolat joi, la ora locală 8:33 (16:33 în România). A prins viteză, dar apoi a început să se rotească la altitudine înainte de a exploda la aproximativ patru minute după ce a părăsit solul.

Se pare că cele două secţiuni ale sistemului de rachete – propulsorul şi nava de croazieră – nu au putut să se separe în mod corespunzător după decolare, ceea ce ar fi putut cauza eşecul.

ADVERTISING

SpaceX avertizase anterior că şansele de reuşită erau scăzute şi că scopul zborului de testare era de a colecta date, indiferent dacă misiunea completă este îndeplinită sau nu.

Angajaţii de la SpaceX au aplaudat chiar şi după ce racheta a explodat, notează The Guardian.

„Cu un astfel de test, succesul vine din ceea ce învățăm, iar testul de astăzi ne va ajuta să îmbunătățim fiabilitatea Starship, în timp ce SpaceX încearcă să facă viața multiplanetară”, a declarat SpaceX într-un tweet.

Compania lui Elon Musk a lansat joi pentru prima dată vehiculul său Starship de ultimă generaţie pe noua şi puternica rachetă de propulsie Super Heavy dezvoltată de SpaceX, în cadrul unui zbor de testare extrem de aşteptat, fără echipaj, de pe coasta Golfului Texas.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nava spaţială cu două etaje, mai înaltă decât Statuia Libertăţii, cu o înălţime de 120 m, a decolat de la portul spaţial şi instalaţia de testare Starbase a companiei, la est de Brownsville, în Texas, într-un zbor de debut planificat să dureze 90 de minute în spaţiu.

Dacă totul ar fi decurs conform planului, nava spaţială ar fi urmat să urce în spaţiu într-un zbor care făcea aproape tot înconjurul Pământului, înainte de a reintra în atmosferă şi de a cădea liber în Pacific cu viteză supersonică, la aproximativ 97 km de coasta insulelor Hawaii.

ADVERTISING

Aşa cum a fost proiectată, racheta Starship este de aproape două ori mai puternică decât propriul Sistem de Lansare Spaţială (SLS) al NASA, care şi-a făcut debutul zborului fără echipaj pe orbită în noiembrie, trimiţând nava Orion a NASA într-o călătorie de 10 zile în jurul Lunii şi înapoi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇