Noul lockdown din Anglia va începe să fie ridicat abia din martie

Noul lockdown din Anglia va începe să fie ridicat abia din martie

Noua carantină impusă în Anglia pentru a stăvili valul de contaminări cu noua tulpină de SARS-CoV-2 va începe să fie ridicată abia din luna martie, a atenţionat marţi un ministru al guvernului britanic.

„Când vom intra în (luna) martie, ar trebui să putem ridica unele dintre aceste restricţii, însă nu neapărat toate”, a avertizat Michael Gove, însărcinat cu coordonarea acţiunii guvernului britanic, la postul Sky News.

"Vom face tot ce putem pentru ca pe cât posibil cât mai multe persoane să fie vaccinate, în aşa fel încât să putem ridica progresiv restricţiile", a spus el, informează AFP.

ADVERTISING

Măsuri înăsprite din cauza noii tulpini a virusului

În faţa răspândirii alarmante a noii tulpini a virusului, cu 50-70% mai contagioasă potrivit cercetătorilor britanici, şi a riscului ca sistemul de sănătate britanic să se prăbuşească, premierul Boris Johnson a extins lockdown-ul deja aplicat pentru trei sferturi din populaţia Angliei la întreaga provincie şi l-a înăsprit. Şcolile, rămase până acum deschise, şi-au închis porţile.

Virusologi: Noua tulpină de coronavirus depistată în Anglia îi afectează în mai mare măsură pe copii

Până la mijlocul lui februarie, autorităţile speră să vaccineze toate persoanele de peste 70 de ani, precum şi personalul din sistemul medical, adică în jur de 13 milioane de persoane considerate ca făcând parte din categoria cu cel mai mare risc, datorită accelerării campaniei de vaccinare demarată pe 8 decembrie şi realizată în prezent cu două vaccinuri: Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford.

ADVERTISING

"Cu cât mai eficient va fi programul de vaccinare (...), cu atât mai uşor va fi să ridicăm restricţiile", a insistat ministrul, anunţând că săptămânile următoare vor fi "foarte, foarte dificile".

Lockdownul intră în vigoare miercuri

Din punct de vedere legal, lockdown-ul ar urma să intre în vigoare miercuri de la orele locale 00:01, însă Boris Johnson a îndemnat populaţia să înceapă imediat să respecte regulile. Parlamentul va dezbate asupra lor miercuri.

Populaţia nu este autorizată să iasă din locuinţe decât din motive esenţiale, cum ar fi cumpărăturile sau motivele medicale.

ADVERTISING

La fel ca în timpul primului lockdown din primăvară şi spre deosebire de cel de-al doilea din noiembrie, şcolile au fost închise şi s-a trecut începând de marţi la învăţământul la distanţă.

Cu peste 75.000 de decese cauzate de COVID-19, Regatul Unit este una dintre ţările cele mai afectate din Europa, iar tendinţa s-a agravat în ultimele săptămâni. Bilanţul contaminărilor publicat în fiecare zi depăşeşte 50.000 de contaminări şi s-a apropiat de 59.000 luni.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇