Scandalul Cumpănașu și jumătate de milion din copiii României

Scandalul Cumpănașu și jumătate de milion din copiii României

Alexandru Cumpănașu e în centrul unui nou scandal de proporții, de data asta fiind acuzat că le sucește mințile copiilor cu postările sale pe TikTok, unde are un succes fulminant, pe care mulți profesori si părinți nu reușesc să îl descifreze.

Pe contul său intitulat ademenitor ”profu.online”, Cumpănașu susține că face ”Mentorat și coaching pt elevi, studenți și părinți!”, dar nu spune și ce îl recomandă pentru asta, fiind binecunoscut scandalul diplomei sale care ar fi fost obținută și nu prea, în străinătate. Mai mult, contul de TikTok respectiv este bogat mai degrabă în manele, gesturi de prost gust, agresivitate și îndemnuri la revoltă împotriva adevăraților profesori, spun cei care trec pe acolo.

După ce a abuzat mediatic până dincolo de orice limită de rolul său de unchi al Alexandrei, fata răpită de Gheorghe Dincă, Alexandru Cumpănașu pare să fi trecut acum de partea cealaltă a baricadei, ispitind și el copii nevinovați, debusolați, părăsiți de adevărații educatori.

Eu nu știu ce psihopați sunt de partea ailaltă, ce derbedei sunt de partea ailaltă ca profesori. Da? Din păcate, ne arată că perverșii în sistemul de învățământ sunt destul de mulți”, ar fi spus Cumpănașu tinerilor cu care discuta, conform unui material realizat de Digi24.

ADVERTISING

În scurt timp de la lansare, contul lui Cumpănașu a ajuns la peste 510.000 de urmăritori și a strâns circa 21 de milioane de like-uri. Șocați de calitatea postărilor sau, mai mult, îngrijorați de consecințele pe care le-ar putea avea asupra elevilor, o parte dintre cei care au observat că fenomenul ia amploare au reacționat public, încercând să tragă un semnal de alarmă și să ofere soluții pentru calmarea spiritelor.

Fostul ambasador Ciprian Mihali a fost printre primii care au comentat subiectul pe Facebook, într-o postare care s-a viralizat, generând foarte multe luări de poziție.

Căzut în dizgrația unora dintre complicii săi, care l-au repudiat ca să-și salveze onoarea, Cumpănașu exploatează cu un cinism absolut toate găurile din șvaițerul educației românești: lipsa de autoritate a ministerului, lipsa de atractivitate a cursurilor online, nenumăratele improvizații și carențe ale organizării școlare, ostilitatea crescândă a copiilor față de școală, de educație și de cunoaștere în general, dar, și mai larg, renunțarea de către aproape întreaga societate la educație ca strategie pentru dezvoltarea personală și colectivă.

În sutele sale de filmări pe TikTok, Cumpănașu încurajează violent ura copiilor față de școală și față de profesori și se asociază, pe ritmuri de manele, cu tinerii care „luptă” dând din buric pentru a „băga” 100k profesori în pușcărie. Fete de școală generală sau de liceu dansează lasciv sub privirile umede ale „profului”, afișând mesaje ostile profesorilor și ministerului. În intervenții scurte, pline de vulgarități, filmate de pe bancheta din spate a mașinii din curte, „profu” face spume la gură susținând că organizațiile internaționale au interzis telefonul pentru școala online, iar asta atrage aproape 100.000 de aprecieri. Într-un alt film, cu 121.000 de aprecieri, „profu” răspunde că o profesoară „este obișnuită cu maxim 15 minute”, de aceea dă teste scurte copiilor. După care se emoționează până la lacrimi când un copil îi declară că „toți am vrea un tată ca dumneavoastră”, iar asta atrage 114.000 de aprecieri”, a scris pe Facebook prof. Ciprian Mihali.

ADVERTISING

Școala la început de anSemnul cel mai clar că școala românească se află într-un moment de maximă debusolare vine din...

Posted by Ciprian Mihali on Saturday, January 2, 2021

O amplă analiză, foarte bine argumentată, a publicat și psihologul Mihai Copăceanu pe site-ul Adevărul.ro, sub titlul ”De ce ne este teamă de Cumpănaşu, mentorul copiilor noştri?

Grav mi se pare mesajul transmis prin limbaj agresiv şi vulgar, prin atitudinea antisocială şi prin instigare la ură şi protest. „Protest, protest, protest. Sunt ambiţios şi al dracu”. Grav este că în unele cazuri susţine unii copii în supărările lor, „am ajuns să urăsc şcoala pentru că nu ne învaţă nimic despre viaţa mea”. Şi grav este că jigneşte profesorii, jigneşte uneori şi pe copiii care îl critică. (…) Mă îngrijorează faptul că cei mai mulţi următori sunt şcolari de vârstă mică, că pot fi influenţaţi în mod direct, că pot accepta cu uşurinţă orice îndemn al său, că îl consideră profesor. Mă îngrijorează atitudinea şi limbajul exprimat. În nicio formă de educaţie de pe Terra, niciun profesor nu va folosi un astfel de limbaj în predare. De fapt predarea implică întâi formarea profesorului prin studii universitare, post universitare, modul psihopedagogic, practică etc. Mă îngrijorează uşurinţa cu care astăzi putem să rămânem fără control asupra vieţii copiilor pe internet (...)”, a scris Mihai Copăceanu.

ADVERTISING

Zilele acestea, ne-am trezit cu un alt fenomen în România. Un personaj autointitulat profu online declară pe un cont de...

Posted by Mihai Copaceanu on Sunday, January 3, 2021

Cumpănașu nu este o problemă în sine”, a atras atenția și profesoara Cristina Tunegaru.

Într-o societate funcțională, un asemenea personaj ar fi aruncat repede în abisul istoriei. Însă el este simptomul unei probleme grave, e ca o insectă care colonizează o rană proaspătă și aduce germenii infecției. Toate mesajele pe care copiii i le trimit sunt semnele unei răni profunde din școala noastră: mulți copii nu se regăsesc în școală, se simt tratați nedrept, neascultați de profesori; pentru mulți, școala este doar o corvoadă obligatorie, care nu le aduce nicio bucurie. Școala s-a rupt de elevi, iar Cumpănașu a venit să umple golul, exploatând neputința și frustrarea elevilor noștri. Îl putem demoniza pe Alexandru Cumpănașu, dar rana din școala noastră va rămâne acolo. Trebuie să construim, să vindecăm școala, nu doar să tratăm infecția”, a scris pe Facebook profesoara Cristina Tunegaru.

Mai avem instituții?

Odată lansată, dezbaterea publică a luat amploare, îndreptându-se în cele mai neașteptate direcții, una dintre ele mergând chiar către o potențială latura penală a acestui caz.

Faptul că unul precum Cumpănașu a adunat 500.000 de minori pe mizeria lui de canal de tiktok (sau cum i-o spune) mă revoltă. Acei 500.000 de copii nu sunt toți lăsați de izbeliște de părinți. Sunt absolut convinsă că măcar o parte dintre ei au familii care încearcă să le fie alături în tranziția de la adolescență la maturitate.

Ei sunt însă lăsați de izbeliște de autoritățile care nu-l opresc pe Cumpănașu nici când spune că “fetele și femeile sunt mulțumite de umflătura prohabului său”, nici când încurajează violent ura față de școală și de profesori, sau că “o profesoară dă teste scurte pentru că așa este ea obișnuită, cu maxim 15 minute”. (...) Ce face Cumpănașu este, oricum am întoarce-o, instigare la violență asupra minorilor. Iar asta, conform Codului penal, este infracțiune. Și trăiesc cu gustul amar că autoritățile sunt ocupate mereu cu orice altceva în afara aplicării unor legi pe care tot ele le-au dat, în afara aplicării
(...) ”, a semnalat pe Facebook Gabi Savu Dinu.

Am un copil minor, prima tabletă din viața lui a primit-o pe la șapte ani jumate, primul telefon îl are de prin iunie,...

Posted by Gabi Savu Dinu on Monday, January 4, 2021

Pe aceeași linie merge și Larisa Butnariu, una dintre victimele traficului de persoane, care publică și câteva imagini elocvente:

Poze cu el și minora Bianca Aursulesei au făcut înconjurul Facebook-ului, la fel ca și înregistrarea postată de minoră cu acordul lui Cumpănașu în care, sub pretextul unui scenariu, acesta îi spunea minorei că o iubește și că e sufletul lui și tot așa... (...) Faptul că a ajuns să strângă o comunitate de 500000 de copii mi se pare de-a dreptul îngrijorător pentru că, după cum urmează, veți vedea cam ce/cine este Cumpănașu în realitate... Un bărbat care în pat cu nevasta trimite astfel de poze unei alte femei, îi face fel de fel de declarații, apoi se plimbă cu o minoră în mașină, îi face declarații de dragoste acelei minore, iar când e prins cu minciuna pune minora să posteze înregistrarea declarației ca să spună că a fost scenariu pus la cale de ei ca să demaște nu știu ce fan fals... Deja e prea mult!

Faptul că se laudă cu "dotările" lui în fața celor 500000 de copii din România din nou e absurd și îngrijorător! Iar faptul că autoritățile la aproape un an (10 luni) de la depunerea primei plângeri împotriva lui tac, din nou e dezarmant pentru orice activist de orice fel!(...)
”, a scris aceasta pe pagina ”Împotriva traficului de persoane”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇