2021: “Lebedele negre” nu vor mai zbura spre Vest călare pe supersonice

dorin.popescu

Expert în geopolitică

Dorin Popescu este președinte al Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House - Constanța, singurul think-tank geopolitic din Dobrogea și singurul din România destinat geopoliticii spațiului extins al Mării Negre, precum și coordonatorul filialei Constanța a ICDE. Este analist politic, expert în geopolitică, fost diplomat, publicist, cadru universitar și doctor în Filologie.

După un an geopolitic “dionisiac” (2020), turbulent, paradoxal, obscur, irațional, nevrotic, prevăd o acalmie relativă în 2021 în planul relațiilor internaționale.

Provocat și motivat de proiectul Inițiativei pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, cel de a formula public predicții în domeniul relațiilor internaționale pentru anul 2021 în calitate de expert ICDE, substanțializez mai jos, și pentru SpotMedia, ipotezele paradigmatice ce pot însoți anul geopolitic deja în curs :

Marii actori statali vor “pândi” din penumbră primii pași ai noii administrații americane. Va exista o “pauză de respirație” de câteva luni până când probele de viață ale noului lider de la Washington vor deveni concludente. Este clar că liderii europeni și președinții rus și chinez sunt interesați de un dialog direct și rapid cu Joe Biden. Se preconizează un prim turneu european clarificator al acestuia în Europa, în primul semestru al anului 2021. Este prea devreme să punctăm contacte directe/bilaterale la vârf româno-americane în acest interval. Anticipez trei constante ale politicii internaționale a lui Biden de interes pentru România: recredibilizarea NATO, reluarea relațiilor substanțiale cu UE și menținerea interesului geopolitic pentru estul Europei / vecinătatea estică a Uniunii / spațiul ex-sovietic / regiunea Mării Negre.

ADVERTISING

Sunt de așteptat atât continuarea hibridă a turbulențelor din spațiul ex-sovietic, în prelungirea logică a tensiunilor din acest an (Belarus, Georgia, Armenia, Nagorno-Karabah, Republica Moldova etc.), cât și menținerea și multiplicarea tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina, cu posibile noi focare de tensiune în regiunile cu frontieră comună. O serie de evenimente din acest spațiu (posibilele alegeri anticipate din R. Moldova, continuarea protestelor prodemocrație în Belarus,  contestarea puterii politice din Armenia, tensiunile politice interne din Georgia în raporturile putere-opoziție, inițiativa Platformei internaționale privind Crimeea lansată în 2020 de Ucraina etc.) vor putea constitui pretexte/catalizatoare ale unor posibile intervenții externe destabilizatoare din Est, mascate/camuflate în inițiative geopolitice.

Totuși, nu anticipez nici o “lebădă neagră” geopolitică în acest spațiu (cum pare a fi fost în 2020 reluarea conflictului din Nagorno-Karabah); în Belarus, Moscova își păstrează și își va exploata capitalul de influență de care dispune, facilitând o soluție de compromis privind ieșirea din criză care să țină cont de interesele armonizate ale Kremlinului și ale actualului lider politic de la Minsk. În R. Moldova, se anticipează un trend ascendent al opțiunii pro-europene, care, cel mai probabil, va duce la o majoritate parlamentară și la un guvern pro-european ulterior scrutinului parlamentar anticipat care se va desfășura în 2021 – mă aștept ca emulația pro-europeană care a facilitat în 2020 alegerea unui președinte pro-european la Chișinău să producă în continuare efecte pozitive în planul relansării agendei europene a R. Moldova.

România se va confrunta cu provocări externe și interne din categoria contestării democrației, ordinii liberale și statului de drept și va continua să răspundă acestora în format precaut-modest-moderat, cu beneficii limitate de etapă privind menținerea nivelului ridicat de predictibilitate în plan extern.

Pentru 2021 nu anticipez astfel de crize “la suprafață”, ci pregătirea precaută, din Est, a unor seisme geopolitice a căror magnitudine va deveni evidentă în 2022 (cel mai devreme la finele anului viitor). Cu o construcție constituțională clarificată, Putin își permite luxul unor “liniști relative” până la noi incendii geopolitice ce pot inflama vecinătatea noastră dinspre est. Sper că în acest interval vom reface și vom rafina, prin coeziuni și solidarități, capacitatea de intervenție la crize a “pompierului de serviciu”, UE/NATO/SUA. Vom avea o mică “fereastră de oportunitate”, tulburată periodic de vocile sibilinice hibride care vor contesta spornic “liniștea lumii” – vaccinul, măsurile anti-Covid, coeziunea europeană etc. Însă “lebede negre” nu vor mai zbura spre Vest, ca în 2020, călare pe supersonice.

Text publicat în cadrul proiectului ”2021 – Tendințe și perspective” al ICDE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇