Discuția despre TVR care nici măcar nu a început

Discuția despre TVR care nici măcar nu a început

Așteptând că ministrul Sănătății  să îmi răspundă la întrebările pe care i le-am adresat pe 27 decembrie, despre numărul total de paturi ATI Covid din Romania și despre explicația scăderii abrupte a numărului de teste RT-PCR,  care ne duce spre eradicarea epidemiei din cifre, nu din vaccin, văd că dl Voiculescu și-a făcut timp să reclame la CNA un program TV de divertisment- Revelionul TVR.

Sigur, dl ministru a răspuns astfel unei inflamări publice, din punctul meu de vedere superficială, cu mult mai profitabilă ca imagine decât problemele plicticoase ale pandemiei.

Iar problema TVR este uriașă, de fond, cronică și mult dincolo de iritarea provocată de un program de divertisment de prost gust.

ADVERTISING

Am să precizez din start că nu am văzut  programul de Revelion de la TVR. Vacanța Mare a fost de la început pentru mine o formă pură de grobianism, prost gust și totală lipsă de umor. Am văzut  apoi, în dezbateri TV, mici fragmente care mi-au confirmat aversiunea anterioară față de acest tip de umor.

TVR 1, acuzată că ”a avut de Revelion un program plin de băşcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie”. CNA va lua o decizie

Dar, sincer, nu cred că prestația ridicolă din Revelionul TVR a influențat pe cineva împotriva măsurilor antiCovid, cum în general o emisiune de divertisment, oricât de oribilă ar fi, nu cred că poate crea o convingere.

Anchetarea unui conținut de divertisment nu cred că poate avea alt efect decât victimizarea celor acuzați. În plus, subiectul a stârnit curiozitatea și numai bine produsul grobian a ajuns la o audiență și mai mare, ceea ce ar trebui să îi îngrijoreze în primul rând pe cei care cred că el poate influența comportamentul de protecție antiCovid.

Cu atât mai mult cu cât talk-show-urile dedicate subiectului „Revelion TVR” au găzduit și promovat luări de poziție cu mult mai periculoase pe tema Covid si chiar a vaccinarii, pe ton serios, nu de divertisment, așa cum a fost luni seara emisiunea cu Dana Budeanu de la Antena 3.

Ceea ce cred că trebuie verificat în privința acestui Revelion este respectarea normelor privind achizițiile, fiind vorba despre o producție cumpărată, nu realizată de TVR.

Și, în orice caz, ar fi lamentabil ca problema TVR să se reducă la un Revelion de prost gust și la un președinte - director general cu echipa lui. În cazul de față Doinea Gradea.

Ar fi lamentabil ca discuția despre TVR să se încheie cu înlocuirea dnei Gradea cu un preferat al actualei puteri care să facă o TVR liberală sau plus-useristă.

Sigur că Doina Gradea trebuie schimbată și nu pentru acest Revelion, ci pentru ororile pe care le-a comis în acest mandat care a făcut din TVR inclusiv sluga lui Dan Voiculescu, nu doar a PSD.

Dar TVR are nevoie de mult mai mult. Are nevoie de o reformă profundă, atât de profundă încă, ca om care a lucrat acolo, consider că nu poate fi realizată fără desființarea și reînființarea acestei instituții.

Grav nu este că TVR a avut nu știu ce Revelion de doi bani. Grav este că TVR a devenit de ani de zile complet irelevantă în spațiul audiovizualului și, în general, al presei romanești. Că nici măcar nu –și mai amintește rolul de televizune publică, darămite să–l îndeplinească.

În TVR există încă unii profesioniști impecabili, dar din cauza ansamblului lamentabil, ei nu mai ajung la public.

La aceasta prăbușire în derizoriu a TVR au contribuit toate puterile politice succedate de-a lungul timpului. Pentru că toate au avut același scop de care suspectez sincer și actuala putere, de a face din TVR propriul vehicul de imagine. Și cum în actuala formă conducerea depinde de puterea politică, scopul nu a fost greu de atins.

Cât timp discuția este despre cum o dăm afară pe Gradea ca să aducem pe altcineva, ea este irelevantă. Strict instrumentalizarea unei inflamări publice pentru o schimbare politică este o rețetă care nu mă mai interesează demult, pentru că nu produce niciun rezultat interesant.

Discuția despre TVR va deveni interesantă când vom discuta despre o reforma autentică care să o alinieze interesului public pentru care a fost concepută, în baza unor citerii certe de calitate și a unui concept care să o diferențieze foarte clar de televiziunile comerciale. Când și daca va fi așa, discuția despre Vacanța Mare nici măcar nu ar putea exista.

Și sigur că atunci și ministerul Sănătății ar combate pandemia nu în lupta cu TVR la CNA, ci cu testare la capacitate maximă și cu organizarea impecabilă a vaccinării.

Dar această discuție mă tem că nici măcar nu a început.

Toate tunurile pe TVR, după programul de Revelion: Se cere și comisie specială de anchetă în Parlament

Scandalul de la TVR ia amploare. Cum se apără Doina Gradea în fața criticilor aduse pentru programul de Revelion

Ministerul Sănătăţii a sesizat CNA după programul de Revelion de la TVR: Mesajul transmis instiga la nesupunerea publicului faţă de măsurile de protecţie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇