Ziua 563: Atac SBU cu drone kamikaze la partidul lui Putin. Acord la G20. Sosirea tancurilor Abrams se amână (Foto&Video)

Ziua 563: Atac SBU cu drone kamikaze la partidul lui Putin. Acord la G20. Sosirea tancurilor Abrams se amână (Foto&Video)

Ziua 563 de război a început cu vestea că sediul partidului lui Putin dintr-un oraş ocupat din regiunea Zaporojie a fost distrus. Evenimentul are loc în contextul în care autoritățile ruse au început să organizeze alegeri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Responsabil de atacul cu drone kamikaze este SBU, serviciul de securitate al Ucrainei.

Și armata ucraineană a anunțat că tancurile M1 Abrams promise de Washington, care trebuiau să sosească în toamnă în Ucraina, vor întârzia, la cererea Kievului. Ucraina a solicitat ca antrenamentul trupelor sale să fie prelungit. În schimb, SUA ar putea trimite Kievului sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, care pot ţinti la 300 km.

În timpul ăsta, forțele ruse își schimbă structurile de comunicații și își adaptează sistemele de război electronic, ca răspuns la avansul continuu al contraofensivei ucrainene, transmit analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Iar un steag uriaş al Ucrainei a zburat peste zonele ocupate din Doneţk sâmbătă dimineaţa şi am aflat că 851 de şcoli au fost distruse de război.

Tot astăzi, în India, la summitul G20, s-a ajuns la un consens pentru declaraţia finală referitoare la Ucraina. Kievul însă a criticat declaraţia, în care liderii G20 au denunţat utilizarea forţei, fără a menţiona Rusia.

ADVERTISING

În schimb, în Germania, un partid de extremă dreapta a organizat o demonstrație în sprijinul unui restaurant rusesc, unde patroana l-a chemat pe Putin să bombardeze Dresda.

Situaţia pe front

  • Lovitură la partidul lui Putin - Sediul partidului Rusia Unită din orașul ucrainean Polohi, ocupat de ruși, a fost distrus într-un atac, potrivit primarului Melitopolului. Ivan Fedorov nu a oferit detalii despre cum a fost distrusă clădirea sau despre eventualele victime, dar Fedorov a făcut aluzie la pierderi în rândul autorităților ruse, spunând: "Unii au mers la spital, iar alții au mers direct la morgă". Zaporojie se numără printre cele patru regiuni ucrainene pe care Moscova le-a anexat ilegal, dar pe care nu le controlează deplin şi unde organizează zilele acestea alegeri regionale. Rusia Unită este partidul politic al președintelui Vladimir Putin.
  • SBU revendică atacul - Serviciul de Securitate al Ucrainei a revendicat atacul cu drone kamikaze asupra sediului de partid şi a publicat şi dovada video. Două drone au zburat către sediul de partid. Clădirea era folosită pentru depozitarea buletinelor de vot și a documentelor. După explozii, ruşii au blocat străzile din apropiere, au început să verifice oamenii și au ridicat dronele în aer, transmite SBU.
  • Analiza ISW: Rusia îşi schimbă comunicaţiile - Forțele ruse își schimbă structurile de comunicații și își adaptează sistemele de război electronic, ca răspuns la avansul continuu al contraofensivei ucrainene, arată analiza zilnic a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Unitățile ruse încearcă să îmbunătățească schimbul de informații și să consolideze pozițiile de comandă pe front. Oficiali de la Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă (CSET) au declarat că „forțele ruse au îmbunătățit comunicațiile între posturile de comandă și unitățile de pe front, prin instalarea de cabluri și prin utilizarea unor comunicații radio mai sigure”. Armata rusă a mutat posturi cheie de comandă și cartierele generale în poziții mai bine protejate, în afara razei de acțiune a artileriei ucrainene. Cu toate acestea, „personalul rus tot mai comunică frecvent informații sensibile prin canale nesigure”.
  • Analiza UK: Rusia sub presiune - În cea mai recentă actualizare a informațiilor de pe front realizată de serviciile britanice se arată că trupele ucrainene au avansat pe linia principală defensivă rusă „cu mai multe straturi” la est de orașul Robotine din regiunea Zaporojie. Forțele de infanterie ucraineană continuă să facă progrese tactice treptate împotriva pozițiilor rusești din zonă. Au menținut, de asemenea, presiunea asupra pozițiilor rusești la sud de Bahmut, obținând câștiguri graduale între Klișchiivka și Adriivka. Este foarte probabil ca Rusia să fi redistribuit forțe din alte zone ale frontului pentru a înlocui unitățile din jurul Robotine. Aceste redistribuiri limitează capacitatea Rusiei de a desfășura operațiuni ofensive proprii de-a lungul altor zone ale liniei frontului.
  • 851 de şcoli distruse - 851 de unități de învățământ au fost avariate sau distruse în război, potrivit Biroului ONU pentru drepturile omului.
  • "Sabotaj" pe cer - Un steag uriaş al Ucrainei a zburat peste o zonă ocupată din Doneţk. Cum vremea era frumoasă sâmbătă dimineață, steagul s-a ridicat încet pe cer, legat de baloane roșii și negre, culorile drapelului armatei insurgente ucrainene. Cine se află în spatele acestui „sabotaj” nu se ştie.
  • Incendiu în Crimeea - Un incendiu a izbucnit la o unitate militară rusă din capitala Crimeei, Simferopol, au anunţat sâmbătă surse din cadrul forţelor de ocupaţie ruse, informează dpa. O înregistrare cu o coloană densă de fum negru era distribuită intens pe rețelele sociale. Localnicii spun că au auzit zgomotul unei explozii şi focuri de armă. Cauza incendiului este deocamdată neclară.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Venirea tancurilor Abrams se amână - Tancurile M1 Abrams promise de Washington trebuiau să sosească în toamnă în Ucraina, dar ele vor întârzia, la cererea Kievului, care a solicitat ca antrenamentul trupelor sale să fie prelungit, a anunţat armata ucraineană.
  • Un telefon între generali - Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat la telefon cu comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi. Cei doi oficiali au discutat şi despre incidentul privind elementele de dronă ajunse pe teritoriul României. Şeful Apărării i-a transmis omologului ucrainean că a dispus suplimentarea măsurilor pentru întărirea capacităţilor de monitorizare şi de securizare a spaţiului aerian la frontierele României.
  • Rachete americane care bat la 300 km - Potrivit unor oficiali americani citaţi de ABC News, Washingtonul va trimite sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune (ATACMS), în Ucraina, într-un viitor pachet de asistență pentru securitate. Președintele Volodimir Zelenski a făcut lobby asupra guvernului SUA pentru rachetele cu rază lungă de acțiune, care pot ţinti până la 300 de kilometri. Citeşte o analiză despre acest tip de rachete AICI
  • G20 a căzut de acord pe Ucraina - După ce negociatorii ţărilor din G20 nu au reuşit să-şi rezolve vineri dezacordurile în ceea ce priveşte formularea referitoare la războiul din Ucraina, iată că sâmbătă prim-ministrul indian Narendra Modi a anunțat că s-a adoptat o declarație de consens. Detalii AICI
  • Kievul critică G20 - Kievul a criticat sâmbătă declaraţia liderilor G20 asupra războiului din Ucraina, în care aceştia au denunţat utilizarea forţei, însă fără a menţiona Rusia. "Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă o formulare puternică în text. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.
  • Frica de turbare - Finlanda împrăștie vaccin antirabic la granița cu Rusia. Finlanda este o țară în care rabia a fost eradicată. Dar câinii fără stăpân și animalele sălbatice, care pot fi purtătoare de boală, pot intra de pe teritoriul Rusiei, iar Finlanda încearcă să se protejeze. Vaccinul arată ca nişte brichete comestibile.
  • Manifestaţie germană pentru ruşi - Un partid german de extremă dreaptă a organizat o demonstrație în sprijinul unui restaurant rusesc din Mittweida (Saxonia). Proprietara sa, Alena Dirksen, a publicat un videoclip în care îl cheamă pe Putin să bombardeze orașul Dresda.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇