India a reușit compromisul. Acord pe declarația finală de la G20, care să includă și Ucraina UPDATE Kievul critică rezultatul

India a reușit compromisul. Acord pe declarația finală de la G20, care să includă și Ucraina <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Kievul critică rezultatul

Negociatorii ţărilor din G20 nu au reuşit să-şi rezolve vineri dezacordurile în ceea ce priveşte formularea referitoare la războiul din Ucraina care să fie inclusă în Declaraţia finală a summit-ului din India.

Ulterior, prim-ministrul indian Narendra Modi a anunțat, sâmbătă, că G20 a adoptat o declarație de consens cu privire la problemele cu care se confruntă blocul, inclusiv războiul din Ucraina.

India a făcut tot posibilul în calitate de gazdă, căutând compromisuri, aşa încât declarația liderilor G20 asupra Ucrainei remarcă „viziuni și evaluări diferite” cu privire la războiul declanşat de Rusia, dar subliniază că toate statele trebuie să acționeze într-o manieră „consecventă cu scopurile și principiile Cartei ONU în întregime”, scrie Reuters, preluat de The Guardian.

ADVERTISING

Toate statele trebuie să se abțină de la amenințarea sau folosirea forței pentru a dobândi teritorii împotriva suveranității sau a independenței politice a altei ţări, se arată în declarație.

Rusia a afirmat încă de la începutul invaziei că Ucraina este, de fapt, parte din Rusia.

Declarația mai precizează că G20 nu este o platformă pentru rezolvarea problemelor geopolitice și de securitate. Cu toate acestea, a cerut implementarea „la timp și eficient” pentru a asigura livrări „imediate și nestingherite” de cereale, alimente și îngrășăminte din Ucraina și Rusia către restul lumii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Se vede că India a evitat să dea vina pe Moscova pentru război şi a făcut apel la o soluţie prin dialog şi diplomaţie.

Reacția Kievului: G20 nu are pentru ce să se mândrească

Kievul a criticat sâmbătă declaraţia liderilor G20 asupra războiului din Ucraina, în care aceştia au denunţat utilizarea forţei, însă fără a menţiona Rusia, informează agenţiile de presă internaţionale.

"Ucraina este recunoscătoare partenerilor care au încercat să includă o formulare puternică în text. În acelaşi timp, în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, G20 nu are pentru ce să se mândrească", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

ADVERTISING

Xi şi Putin lipsesc, dar e prezent Biden

Marii absenţi de la reuniunea G20 sunt preşedintele chinez Xi Jinping, reprezentat de premierul Li Qiang, dar şi Vladimir Putin.

World leaders gather for G20 summit

Participă, printre alţii, preşedintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Rishi Sunak, preşedintele Arabiei Saudite Mohammed bin Salman şi japonezul Fumio Kishida. Premierul Spaniei, Pedro Sanchez, care a făcut COVID, şi-a anulat participarea.

New Delhi s-a pregătit pentru această reuniune cu un loc de desfăşurare a summit-ului nou-nouţ, cu fântâni şi sisteme de iluminat de-a lungul arterelor principale, alături de mii de agenţi de securitate înarmaţi care stau de pază.

G20 Summit 2023: As India Welcomes Global Leaders, Here's What to Expect | Vantage with Palki Sharma


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇