Ziua 430 de război: Incendiu uriaș la Sevastopol, Ucraina spune că este pedeapsa lui Dumnezeu. Prigojin îl amenință pe Șoigu (Foto&Video)

Ziua 430 de război: Incendiu uriaș la Sevastopol, Ucraina spune că este pedeapsa lui Dumnezeu. Prigojin îl amenință pe Șoigu (Foto&Video)

Ziua 430 de război s-a deschis cu un atac năucitor asupra celui mai mare oraş din Crimeea, Sevastopol.

Potrivit autorităților ruse de ocupație, o dronă kamikaze ucraineană a lovit inițial un depozit de combustibil din golful Kozaci, iar apoi incendiul s-a extins pe 1.000 mp.

Atacul vine după ce ieri Rusia a lansat rachete și drone asupra Kievului, fiind primul bombardament asupra capitalei ucrainene din 9 martie. Bilanţul acestor lovituri creşte la 26 de morţi, inclusiv 5 copii.

În timpul acestui raid aerian, o imagine a atras atenţia: aceea a președinților Cehiei și Slovaciei, aflaţi la Kiev, care s-au adăpostit într-o parcare subterană de teama bombelor.

O primă reacţie de la Kiev vine de la serviciul de informații militare (GRU) care spune că incendiul a fost „pedeapsa lui Dumnezeu” pentru atacul cu rachete de ieri.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit noi detalii din recenta sa convorbire telefonică cu Xi Jinping, care a avut legătură şi cu Crimeea.

În plus, el a confirmat că forțele armate plănuiesc o contraofensivă. El este convins că Ucraina „va putea să respingă forțele rusești, precum și să readucă sub control peninsula Crimeea”.

ADVERTISING

Situaţia pe front

  • Incendiu uriaş după un atac în Crimeea - Un atac cu drone a vizat Crimeea vineri noapte. Șeful autorității ruse de ocupaţie din peninsulă, Mihail Razvojaev, susține că oraşul Sevastopol a fost atacat cu drone de ucraineni. Atacul a provocat un incendiu la terminalul petrolier al portului Sevastopol. Potrivit autorităților de ocupație, o dronă kamikaze ucraineană a lovit inițial un depozit de combustibil din golful Kozaci, iar apoi incendiul s-a extins. Mai multe detalii, foto şi video AICI
  • Pedeapsa lui Dumnezeu - O primă reacţie de la Kiev vine de la serviciul de informații militare (GRU) care spune că incendiul din Crimeea a fost „pedeapsa lui Dumnezeu” pentru atacul cu rachete de ieri. Aceeaşi sursă arată că 10 rezervoare de combustibil au fost distruse la Sevastopol sâmbătă.
  • HIMARS, atac la ruşi - Rachetele HIMARS au lovit o clădire în care erau staționați ofițeri ai garnizoanei Vladikavkaz a Armatei 58 a Rusiei.
  • HIMARS și în Donețk - Cinci persoane au fost rănite în districtul Leninski din Donețk după un incendiu despre care autoritățile pro-ruse susțin că a fost provocat de un atac cu rachete HIMARS lansat de ucraineni.
  • Dronă la centrala nucleară - Forțele ruse anunță că au doborât o dronă ucraineană în zona centralei nucleare de la Zaporojie.
  • Prigojin vs Șoigu -Liderul Wagner Evgheni Prigojin l-a amenințat pe ministrul rus Srghei Șoigu că își retrage mercenarii din Bahmut dacă nu le este livrată rapid muniție.
  • Copii mutaţi cu forţa - Centrul Național de Rezistență din Ucraina anunţă că Rusia va muta forțat toţi copiii din Horlivka (regiunea Donețk) la sfârșitul anului școlar, sub pretextul evacuării.
  • Jurnalist exBBC ucis pe front - Un jurnalist ucrainean, care a lucrat anterior pentru BBC, a fost ucis în prima linie a frontului. Oleksandr Bondarenko s-a oferit voluntar în armată după invazia Rusiei. Detaliile despre cum a fost ucis în acțiune nu sunt încă cunoscute. Bondarenko a lucrat din 2007 până în 2011 la serviciul ucrainean al BBC.
  • Creşte bilanţul morţilor după atacul ruşilor - Bilanţul loviturilor de vineri ale ruşilor asupra Ucrainei creşte la 26 de morţi (inclusiv 5 copii). Sunt 23 de persoane ucise la Uman (centru), două la Dnipro (centru-est) şi un bărbat de 56 de ani găsit sub ruinele casei sale în regiunea Herson (sud).
  • Preşedinţi ascunşi de bombe - Președinții Cehiei și Slovaciei s-au adăpostit într-o parcare subterană a unui hotel, în timpul raidului aerian de vineri de la Kiev. Český Noviny publică fotografii din adăpost.
  • Ţinta bombardamentului - Există o posibilitate realistă ca loviturile cu rachete ale Rusiei de ieri să fi fost o încercare de a intercepta unități de rezervă ucrainene și echipamentele militare care au fost transferate recent din Occident, arată analiza de sâmbătă a Ministerului Apărării din Marea Britanie. Bombardamentul de vineri a reprezentat o deviere de la modul cum Rusia a lovit, până acum, cu rază lungă de acțiune, infrastructura energetică în timpul iernii.
  • Contraofensiva e gata să înceapă - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat, într-un interviu acordat presei scandinave, că armata sa este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni, dar crede că ea totuşi va reuşi, mizând şi pe slăbirea armatei ruse după mai mult de un an de război: „Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Propaganda spune că ucrainenii se bombardează singuri - Televiziunea rusă de stat a prezentat imagini cu blocul bombardat de forțele Kremlinului în Uman și a susținut că de fapt ucrainenii au lansat atacul. 23 de oameni au murit, inclusiv 6 copii cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani. Două persoane sunt încă date dispărute și peste 20 au fost rănite.
  • Flori pentru victimele Ucrainei la Moscova - Câţiva locuitori ai Moscovei au dus vineri flori la monumentul poetei Lesia Ukrainka, inclusiv o placă pe care scria „Uman. Dnipro”, locurile bombardate ieri de ruşi. La scurt timp, a venit poliția.
  • Condamnare pentru patiserie anti-război - Un tribunal de la Moscova a condamnat-o la plata unei amenzi pe o tânără femeie patiser, Anastasia Cerniceva, ostilă Kremlinului, care pregătea prăjituri decorate cu mesaje împotriva războiului rus din Ucraina. Anastasia Cerniceva a fost găsită vinovată de ”discreditarea” forţelor armate ruse şi condamnată la plata unei amenzi în valoare de 35.000 de ruble (400 de euro). Tânăra a fost reţinută pentru scurt timp, la domiciliu, de către poliţie, şi a fost condusă apoi la comisariat în vederea întocmirii unui proces-verbal.
ADVERTISING

Diplomaţie de război

  • Zelenski i-a vorbit lui Xi despre Crimeea - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit noi detalii din recenta sa convorbire telefonică cu Xi Jinping, care a avut legătură şi cu Crimeea. "Am vorbit cu preşedintele Xi despre integritatea teritorială a Ucrainei, inclusiv despre peninsula Crimeea şi despre Carta Naţiunilor Unite. Am auzit din partea Chinei că respectă aceste principii", a declarat Zelenski, la două zile după convorbirea telefonică. Zelenski a mai spus că i-a cerut lui Xi să influenţeze Moscova pentru returnarea prizonierilor de război ucraineni şi a circa 20.000 de "copii răpiţi".
  • China forţează pentru influenţă - China încearcă, prin conversaţia preşedintelui Xi Jinping cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, să îşi intensifice influenţa asupra Kievului, în sensul intermedierii unei soluţii diplomatice, dar şi în relaţia cu Uniunea Europeană, pentru planurile post-conflict, notează Financial Times.
  • Contraofensiva e gata - Cu câteva ore doar înaintea atacului din Crimeea, Kievul spunea că etapa pregătitoare a ofensivei sale sale de primăvară se termină. "Pregătirile se apropie de sfârşit", a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov. "Echipamentul a fost promis, pregătit şi parţial livrat. Într-un sens larg, noi suntem pregătiţi. Când va vrea Dumnezeu, când condiţiile meteorologice vor fi favorabile şi la decizia comandanţilor, o vom face", a adăugat ministrul ucrainean.
  • Confirmarea lui Zelenski - Președintele Zelenski a confirmat într-un interviu că forțele armate plănuiesc o contraofensivă. El este convins că Ucraina „va putea să respingă forțele rusești, precum și să readucă sub control peninsula Crimeea”. Zelenski nu a menţionat momentul contraofensivei.
  • Revolta Ucrainei pe cereale - Ucraina a transmis Poloniei o notă în care denunţă restricţiile comerciale ”inacceptabile” pe care Varşovia le impune produselor agricole ucrainene. ”Note (de protest) cu privire la situaţia complet inacceptabilă (care decurge) din restricţii comerciale ale importurilor de produse agricole provenind din Ucraina” au fost transmise reprezentanţei diplomatice poloneze şi celei a UE, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.
  • Dispută Polonia-Rusia pe un liceu - Polonia a confiscat sâmbătă clădirea unui liceu rusesc, situat în sediul Ambasadei Rusiei, la Varşovia, după care Moscova a ameninţat cu o ”ripostă”. Detalii AICI
  • Moscova amenință cu ruperea relațiilor cu Varșovia - Dmitri Medvedev a declarat că nu mai vede la acest moment de ce ar mai menține Moscova relații diplomatice cu Polonia, după ce autoritățile de la Varșovia au confiscat școala ambasadei Rusiei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇