Putin a legalizat deportarea ucrainenilor din teritoriile anexate ilegal

Putin a legalizat deportarea ucrainenilor din teritoriile anexate ilegal

Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea cetățenilor din regiunile anexate, dacă aceștia refuză cetățenia rusă.

Documentul publicat joi, 27 aprilie, legiferează ca cetățenii din aceste zone să fie obligați să opteze dacă vor sau nu să devină cetățeni ruși.

„Cetățenii care își declară dorința de a păstra actuala cetățenie și nu depun jurământul de cetățean rus vor fi considerați străini”, se arată în documentul citat de Meduza.io.

Sunt vizați inclusiv cei care s-au mutat în Rusia ca să scape de bombe, dar refuză să-și schimbe cetățenia.

ADVERTISING

De la 1 iulie 2024, cei care refuză vor fi considerați cetățeni străini și vor putea fi expulzați, iar cei care vor fi considerați „o amenințare la securitatea națională” vor fi deportați.

Amenințările la securitatea națională în Rusia, mai ales după ce a invadat Ucraina, au devenit practic orice acțiune care nu e în limita tot mai îngustă stabilită de Kremlin.

Astfel, sunt vizați cei care „militează pentru schimbarea fundamentelor ordinii constituționale, finanțează terorismul și activitățile extremiste sau participă la acțiuni neautorizate”.

ADVERTISING

Hanna Malyar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, a declarat că măsura arată că Rusia încearcă să influențeze și să schimbe compoziția etnică a teritoriilor ucrainene ocupate temporar”.

„Astfel, dușmanul vrea să distrugă statutul și identitatea societății”, a acuzat ea, potrivit Radio Europa Liberă.

Decretul lui Putin a venit în aceeași zi în care Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a votat aproape în unanimitate o rezoluție prin care acuză Rusia de genocid pentru detenția forțată și deportarea copiilor din teritoriile ocupate ilegal în Ucraina.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇