Ziua 429: Atac masiv cu zeci de victime asupra Ucrainei, inclusiv la Kiev. Putin zice că are mulți susținători în SUA și Europa (Foto & Video)

Ziua 429: Atac masiv cu zeci de victime asupra Ucrainei, inclusiv la Kiev. Putin zice că are mulți susținători în SUA și Europa (Foto & Video)

Ziua 429 de război a adus un nou atac în forță al Rusiei cu rachete și drone asupra Kievului. Este primul bombardament asupra capitalei ucrainene din 9 martie.

Atacuri brutale care au făcut multe victime printre civili au avut loc și în alte regiuni. Un copil de 2 ani și mama sa au murit în Dnipro, un altul a fost rănit în Ukrainka, iar în Uman bilanțul negru crește constant, pe măsură ce echipele de intervenție scot cadavrele de sub dărâmăturile unui bloc distrus de bombele rușilor.

Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a condamnat comportamentul inuman al rușilor, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a promis că Moscova va primi un răspuns pe măsură de la Ucraina și întreaga lume.

În Rusia, Putin tocmai a semnat un decret care permite deportarea oricărui ucrainean din regiunile anexate care refuză cetățenia rusă. Iar din India, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a explicat cum americanii sunt de vină pentru războiul din Ucraina.

Furia Kremlinului s-a îndreptat din nou către Chișinău, după ce premierul R. Moldova a anunțat întocmirea unei liste negre cu ruși care n-au voie să-i calce pragul, cu Putin în capul ei. Moscova a reacționat cu amenințări voalate și a vorbit iar de România.

ADVERTISING

Și Vladimir Putin a promulgat legea care mărește considerabil pedepsele pentru mai multe fapte de care tot sunt acuzați cei care i se opun. Cei condamnați pentru trădare pot primi închisoare pe viață, iar pentru sabotaj pedeapsa a urcat de la 15 la 20 de ani de închisoare.

Situația pe front

  • Atac la Kiev - Forțele ucrainene anunță că au interceptat 11 rachete și două drone care vizau Kievul. Bucăți din ele însă au produs avarii asupra infrastructurii rutiere și energetice.
  • Copii bombardați - În Dnipro o femeie de 31 de ani și fiica sa de 2 ani au fost ucise și alte 4 persoane au fost rănite. Un alt copil a fost rănit în orașul Ukrainka, din regiunea Kiev, după ce o bucată dintr-o rachetă interceptată a căzut peste un bloc.
  • Atac inuman în Uman - În Uman două rachete au lovit un bloc și mai multe depozite. Sunt cel puțin 23 morți și zeci de răniți. Printre cei decedați se numără și patru copii.
  • Autobuz bombardat în Donețk - Primarul pro-rus al Donețkului a acuzat forțele ucrainene că au bombardat un autobuz și au ucis 7 persoane și 17 au fost rănite. Iar în Belgorod, 2 civili au murit după ce mașina în care se aflau a trecut peste o mină.
  • Reacția Primei Doamne - Despre atacul din Uman a vorbit prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, acuzând brutalitatea rușilor. Ea spune că sunt mai mulți oameni prinși sub dărâmături.
  • Zelenski promite răzbunare - Și Volodimir Zelenski a transmis un mesaj după atacurile rușilor, mulțumind forțelor ucrainene și salvatorilor: „Această teroare trebuie să primească un răspuns pe măsură de la Ucraina și de la lume. Și-l va primi. Fiecare astfel de atac, fiecare rău făcut țării și poporului nostru aduce statul terorist mai aproape de eșec și pedeapsă și nu invers, cum își imaginează ei. Nu vom ierta nicio crimă, nu vom permite niciunul invadator să evite să-și asume responsabilitatea”.
  • 21 din 23 doborâte - În mesajul de vineri seară, Volodimir Zelenski a spus că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23. ”Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne”, a subliniat el.
  • Rachete mai greu detectabile - Rusia a folosit rachete Iskander-K în atacul din noaptea de joi spre vineri, care sunt mai greu de detectat și de doborât, pentru că zboară la altitudini mai joase. Asupra Umanului au fost trase și rachete X-101 și au fost lansate din avioane de deasupra Mării Caspice și rachete Kh-555.
  • Gata de contraofensivă - Ministrul Apărării ucrainean Oleksiy Reznikov a anunțat că armata este pregătită să înceapă contraofensiva: „De îndata ce voia lui Dumnezeu, vremea bună și deciziile comandanților vor veni, o vom face”.
  • Rușii vor să reclădească Bahmutul - Vicepremierul rus Marat Khusnullin s-a dus în Bahmut și spune că situația nu e așa dramatică pe cât este descrisă și arătată în imagini: „Orașul a fost avariat, dar poate fi refăcut. Avem experiență în asta”.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Închisoare pe viață pentru trădare - Vladimir Putin a promulgat legea care prevede închisoare pe viață pentru cei condamnați pentru trădare. Pentru sabotaj și destabilizarea situației țării pedeapsa a crescut până la 20 de ani de închisoare față de 15 cât era anterior iar pentru terorism internațional a crescut de la 10 la 12 ani.
  • Putin pregătește deportări - Vladimir Putin a semnat un decret care permite deportarea cetățenilor din regiunile anexate, dacă aceștia refuză cetățenia rusă. Documentul legiferează ca cetățenii din aceste zone să fie obligați să opteze dacă vor sau nu să devină cetățeni ruși. De la 1 iulie 2024, cei care refuză vor fi considerați cetățeni străini și vor putea fi expulzați, iar cei care vor fi considerați „o amenințare la securitatea națională” vor fi deportați.
  • Sinucideri după mobilizare - Un bărbat de 46 de ani din Alekseevka, regiunea Belgorod, s-a sinucis după ce a fost mobilizat în armată. Bărbatul avea mai multe afaceri în domeniul transportului de marfă înainte de război. Miercuri seară, el s-a dus într-o zonă mai retrasă și s-a aruncat în aer cu o grenadă.
  • Putin zice că are susținători în SUA și Europa - Rusia are mulţi susţinători în SUA şi în Europa, care sprijină Ucraina în confruntarea cu armata rusă, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, adăugând că ţara sa nu intenţionează să se izoleze de restul lumii, potrivit EFE. "În SUA, avem o mulţime de oameni care gândesc la fel ca noi, la fel şi în Europa. Elitele se comportă diferit. Dar ştim că elitele nu promovează întotdeauna o politică în interesul propriului popor. Iar aceasta se va întoarce în cele din urmă împotriva lor", a afirmat Putin, adresându-se Consiliului legislatorilor Adunării Federale din Sankt-Petersburg.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Putin, persona non grata - Moldova are o listă neagră cu ruși care n-au voie să-i calce pragul și Putin o deschide. Moscova a reacționat cu amenințări voalate și vorbește iar de România. Detalii AICI.
  • Șoigu dă vina pe americani pentru războiul din Ucraina - Aflat la New Delhi, la reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), Serghei Șoigu a dat vina pe SUA pentru războiul din Ucraina: „Astăzi, Washingtonul şi complicii lor îşi pun în aplicare planul strategic de a provoca alte ţări în confruntare militară cu state care nu le convin, în primul rând, Rusia şi China. Conflictul din Ucraina este o demonstraţie clară a acestei politici criminale. Adevăratul său scop este de a provoca o înfrângere strategică Rusiei, de a ameninţa China şi de a-şi menţine poziţia de monopol în lume".
  • Musafiri la Kiev - Președintele Cehiei Petr Pavel și omoloaga sa din Slovacia Zuzana Chaputova s-au dus la Kiev. Pavel i-a promis lui Zelenski că va insista ca negocierile pe aderarea Ucrainei la UE să înceapă până la finalul anului.
  • Dușmănia ruso-americană - Ambasadoarea SUA la Moscova Lynn Tracy a acordat un interviu publicației Kommersant în care i-a asigurat pe ruși că America nu-i consideră dușmani.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇