Moldova l-a pus pe Putin pe lista neagră, Moscova reacționează: Nici nu există o astfel de țară, a fost vândută României

Moldova l-a pus pe Putin pe lista neagră, Moscova reacționează: Nici nu există o astfel de țară, a fost vândută României

Autoritățile din Republica Moldova au întocmit o listă neagră a rușilor care au interdicție de intrare pe teritoriul țării și l-au inclus pe ea și pe Vladimir Putin.

Premierul Dorin Recean a anunțat că nu pot intra în R. Moldova nici numeroși oficiali și artiști, care susțin și promovează războiul împotriva Ucrainei, din a doua categorie dându-l drept exemplu pe interpretul rus Filip Kirkorov, pe care l-a numit toxic. Lista neagră nu este publică la acest moment.

„Federația Rusă nu trebuie să ne spună nouă ce trebuie sau ce nu trebuie să facem. Republica Moldova este o țară independentă, suverană și oricine nu respectă alegerea poporului, asta este atitudinea noastră. O să le spunem că fiecare trebuie să-și știe locul și, dacă au să-și facă ceva acasă, să-și facă acasă”, a spus Dorin Recean, potrivit Timpul.md.

ADVERTISING

O primă reacție de la Moscova a venit prin vocea lui Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

„În primul rând, nimeni nu are de gând să meargă acum acolo. Poate mai încolo… Și în al doilea rând, nici măcar nu mai există o astfel de țară. Liderii locali au vându-o României, trădându-și patria. Și nu are niciun rost să vorbim cu ei pe niciun subiect. Sunt problema cetățenilor, care trebuie să se decidă ce sunt până la urmă - moldoveni sau români", a scris Medvedev pe Telegram, potrivit Meduza.io.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

UPDATE 15:10 - În aceeași notă a reacționat după-amiază și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

„Ei şi-au distrus deja limba, nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o tendinţă de absorbţie din partea României. Vedem acţiuni menite să le limiteze în mod deliberat propria suveranitate şi aşa mai departe”, a spus Peskov, arătând că este de acord cu vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev.

„Deci, în acest sens, există într-adevăr procese destul de curioase care se desfăşoară acolo şi care nu se corelează cu starea de spirit din societate, pentru că, de asemenea, vedem cu toţii proteste, vedem un număr mare de disidenţi în ţara cu o astfel de politică", a adăugat Dmitri Peskov.

ADVERTISING

UPDATE 17:05 - În replică, Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat că ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, va fi convocat la sediul instituţiei pentru a se i se cere explicaţii.

Este deja pentru a doua oară în mai puţin de zece zile când ambasadorul Federaţiei Ruse este convocat la ministerul condus de vicepremierul Nicu Popescu, în contextul unor relaţii tensionate între Moscova şi Chişinău.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇