După ce a atras sancțiunile Kievului și critici pe scară largă pentru că a depus un proiect de lege pentru anexarea mai multor teritorii din Ucraina, senatoarea Diana Șoșoacă anunță o nouă inițiativă legislativă, de data aceasta pentru unirea cu Republica Moldova.
Șoșoacă a criticat-o pe Maia Sandu pe motiv că ar pune într-o lumină proastă Moldova pentru că se luptă să obțină bani și susținere externă.
„Am venit de la Parlament. Am avut acel proiect cu anexarea teritoriilor deţinute ilegal de către Ucraina. Din păcate, clasa de politicieni este formată din persoane care nu au ce cauta prin politica, nu ştiu de ce vor ei să intre în politica să stea. Uşor, uşor poate învăţa câte ceva. Astăzi am mers mai departe cu acest proiect pentru că nu este momentul să ne oprim. Unirea este puterea.
În ultimul timp reprezentanţii noştri au început să treacă Prutul. În loc să îşi exercite obligaţiile de guvernanţi ei s-au dus la chermeze. Asta fac când se duc în R. Moldova, organizează petreceri pe banii statului român şi moldovean în condiţiile în care ei sunt săraci. Maia Sandu se duce din poarta în poarta şi cere bani. Este inacceptabil pentru un stat ca Moldova. Mă doare sufletul când văd că este preşedintele Moldovei şi pune această ţară într-o poziţie proastă la nivel internaţional.
Eşti văzut cu alţi ochi şi în general dacă ţi se dau ajutoare ţi se dau condiţionate. Ţi se dau firimiturile şi ţi se cer multe în schimb. R. Moldova are grave probleme din acest punct de vedere. Îmi pare rău pentru ţara că are o asemenea conducere, m-aş fi aşteptat să se comporte ca o doamnă şi să nu se apuce să cerşească. Moldovenii poate nu sunt de acord cu mine, dar nu mi se pare corect să ai atitudine. Trebuia să fie pregătită pentru situaţii de genul. Mie nu-mi place”, a spus Diana Șoșoacă, într-o emisiune live la publicația locală Bună Ziua Iași.
Senatoarea cunoscută pentru pozițiile pro-ruse și care a participat la numeroase evenimente la Ambasada Rusiei la București de la începutul războiului încoace susține că o unire a României cu Republica Moldova ar avea și sprijinul SUA.
„După cum aţi observat, la nivel internaţional, se pune accentul pe integrarea Moldovei şi Ucrainei în NATO. Există un site important care menţionează că în acest moment toate forţele şi-au dat mâna pentru a integra Ucraina prin unirea cu Polonia, dar măcar a unor părţi. Pe ruşi nu-i mai da nimeni afară din est. În plus, există această susţinere a SUA pentru unirea cu Moldova.
M-am întrebat mereu de ce nimeni nu a făcut niciun demers real pentru unificarea României cu R. Moldova. Am auzit discuţii că ar fi nevoie de un referendum. De câte ori ne-am unit cu Moldova a fost vreun referendum? Când am intrat în UE a fost referendum? De ce ar trebui să fie acum mai ales când exista voinţa marilor puteri.
Parlamentele sunt expresia suveranităţii poporului. Politicienii nu au curaj să facă pasul, aşteaptă ordin să facă pasul de unire. Ştim clar de-a lungul istoriei cât s-a luptat pentru unire. Cele două ţări sunt un tot unitar şi până la urma destinul nostru este să fim împreună. Aşa că, tot m-am apucat să fac reunificarea României cu teritoriile ei. Azi am făcut ce nu au făcut politicienii de zeci de ani. Astfel, azi am depus la Senat proiect de lege privind unirea României cu R. Moldova”, a continuat Șoșoacă.
Ea vorbește despre proiect ca și cum ar fi adoptat și bagatelizează amploarea unui eventual proces de unire.
„Proiectul este unul simplu aşa cum ar trebui să fie toate proiectele de legi. În acest moment, Parlamentul României decizând unirea, mingea este în Parlamentul moldovean. Aşa cum au votat ca limba romana să fie limba oficială aşa Parlamentul va decide unirea. Ulterior, se vor întâlni guvernele şi se va înregistra acest pas. Important este decizia fiecărui parlament în parte. Asta trebuia să facă orice partid care s-a lăudat că vrea unirea cu România. Nu a făcut-o până acum că nu a fost momentul. Trebuie să vezi când marile puteri sunt de acord. Noi am ales să fim slugi şi celelalte state au ales să fie suverane”, a mai spus senatoarea.
Amintim că săptămâna trecută, Șoșoacă a depus un proiect de lege prin care cere anexarea teritoriilor din Ucraina aflate cândva în componența României interbelice, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor.
În replică, Ministerul de Externe din Ucraina a anunțat că va impune sancțiuni împotriva senatoarei, în timp ce bucătarul lui Putin, liderul mercenarilor Wagner, i-a mulțumit pentru că sprijină Rusia.