Șoșoacă a depus un proiect de lege pentru anexarea mai multor teritorii din Ucraina

Șoșoacă a depus un proiect de lege pentru anexarea mai multor teritorii din Ucraina

Senatoarea Diana Șoșoacă cere anexarea prin lege a teritoriilor din Ucraina aflate cândva în componența României interbelice.

Ea a depus în acest sens un proiect de lege prin care cere „denunțarea Tratatul de buna vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”, ratificat prin Legea nr. 129/1997.

„România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”, scrie Șoșoacă la articolul 3 din proiectul de modificare a Legii, potrivit Digi24.

ADVERTISING

Senatoarea și-a argumentat inițiativa legislativă spunând că: „Prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte”.

Șoșoacă mai spune că ”argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fără să semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov. Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale.”

ADVERTISING

Însă argumentul senatoarei și-a pierdut validitatea, după semnarea declarației de la Kiev, la începutul acestui an, între UE și Ucraina, prin care cea din urmă s-a angajat să consulte atât minoritățile naționale de pe teritoriul său, cât și Comisia de la Veneția în chestiuni care privesc drepturile și legea minorităților.

Promisiunea este cuprinsă în declarația adoptată la summitul UE - Ucraina de la Kiev și a fost introdusă în document ca urmare a demersurilor României, au afirmat surse oficiale pentru Digi24.

ADVERTISING

În proiectul depus, Șoșoacă invocă și ajutorul dat de către România Ucrainei și refugiaților ucraineni: „Având în vedere conflictul din Ucraina și faptul că statul român finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO, precum și faptul că prin România au trecut aproximativ 3 milioane de ucraineni, cerem Ucrainei să ne dea ținuturile locuite de frații noștri români.”

Șoșoacă susține discursul lui Medvedev

Prin proiectul depus în Parlament, Șoșoacă susține public discursul fostului președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, care în vara anului trecut spunea că România vrea să anexeze teritorii din Ucraina.

Medvedev a publicat pe Telegram o hartă care arăta Ucraina împărțită în mai multe bucăți și a spus că fost creată de „analiștii occidentali”, dar nu i-a numit.

Imaginile arătau că teritoriul Ucrainei ar fi format doar din regiunea Kiev, iar restul este sub administrarea Rusiei (cea mai mare parte), a Poloniei, Ungariei și a României. Ţara noastră ar prelua provinciile Cernăuţi şi Viniţa.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a respins imediat acuzațiile lui Medvedev, afirmând că "astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”.

Șoșoacă este un bun prieten al ambasadorului Rusiei la București, fiind invitată frecvent la evenimentele găzduite de acesta:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇