Senatorul independent Diana Șoșoacă (fost AUR) și Adrian Severin (fost europarlamentar PSD, condamnat pentru corupţie) au sărbătorit joi Ziua Unității Naționele a Rusiei, la ambasada de la București.
Cei doi apar în fotografiile publicate de Ambasada Rusiei pe Facebook.
Adrian Severin
Diana Şoşoacă este în partea din stânga jos:
Ambasada Rusiei la București a găzduit o recepție dedicată Zilei Unității Naționale, ocazie cu care a invitat şi " reprezentanți ai Parlamentului României, ai partidelor politice extraparlamentare, mediilor academice, organizațiilor neguvernamentale".
Cine a acceptat invitaţia demonstrează prin asta că împărtășeşte opiniile Moscovei.
În discursul său de bun venit, ambasadorul Valeri Kuzmin a remarcat că "marea majoritate a cetățenilor ruși, precum și compatrioții noștri din străinătate, sunt conștienți de provocările la adresa intereselor naționale legitime ale Patriei create de politica agresivă de extindere a NATO spre est".
El a subliniat că "popoarele Rusiei păstrează cu grijă tradițiile unice de secole de existență pașnică și solidară", iar "această formulă unică de „unitate națională” a fost cea care a permis, în mod repetat, de-a lungul mai multor secole, statului rus să mențină suveranitatea și independența, în ciuda atacurilor ostile ale colonialiștilor și să respingă cu succes diferitele tipuri de invazii străine".
Reprezentantul Moscovei a abordat fără jenă subiectul invaziei din Ucraina, spunând că "aceste tradiții s-au manifestat în mod clar în timpul operațiuni militare speciale în Ucraina, în care Rusia este nevoită să reziste nu numai forțelor renăscute ale neonazismului ucrainean, ci și încercărilor Statelor Unite și ale vasalilor săi din NATO de a-și păstra prin orice mijloace hegemonia mondială, care este iremediabil un lucru al trecutului".
A fost atins şi subiectul pericolului nuclear, când ambasadorul citat declarația MAE rus, în care se precizează că „în actuala situație dificilă și tulbure, care a devenit rezultatul unor acțiuni iresponsabile și nerușinate și vizează subminarea securității noastre naționale, prioritatea este de a preveni orice ciocnire militară între puterile nucleare”.
Amintim că, în luna martie, la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, patru parlamentari români s-au dus la Ambasada Rusiei să propună ”Pacea de la București”. Este vorba despre Diana Șoșoacă, Mihai Lasca, Francisc Tobă (toți trei ex-AUR) și Dumitru Coarnă (PSD).