Cum a ajuns o postare a Dianei Şoşoacă să fie etichetată de Facebook ca fiind "sub controlul editorial al guvernului rus"

Cum a ajuns o postare a Dianei Şoşoacă să fie etichetată de Facebook ca fiind "sub controlul editorial al guvernului rus"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Facebook avertizează în legătură cu o postare de pe pagina oficială a senatorului Diana Şoşoacă. Sub postare apare un mesaj care avertizează că linkul provine de la un utilizator despre care consideră că poate fi „sub controlul editorial al guvernului rus”.

„Acest link provine de la un editor despre care Facebook consideră că poate fi parţial sau integral sub controlul editorial al guvernului rus”, este mesajul asociat de Facebook postării de pe pagina oficială a Dianei Şoşoacă referitoare la relaţia cu Ucraina.

ADVERTISING

Postarea include înregistrarea unui punct de vedere legat de acordul tehnico-militar între România şi Ucraina, din vara lui 2021, însoţită de un comentariu şi de mesajul "Unicul senator care a luat poziţie fermă împotriva implicării României în conflictul ruso-ucrainian".  

UPDATE: Mai exact, este vorba despre un marcaj al Facebook pentru un site numit glasul (punct) info, de unde Diana Șoșoacă a dat un share în 20 ianuarie, apoi un re-share în 11 martie (unde a fost remarcată semnalarea care se referă la link - nu la postarea în sine), explică Dragoș Stanca, pe Facebook.   

Sosoaca-Rusia
Foto: captură Facebook/Diana Iovanovici Şoşoacă

Conform definiţiei Facebook, „entităţile media controlate de stat” sunt instituţiile media pe care Facebook le consideră a fi parţial sau în întregime sub controlul editorial al autorităţilor guvernamentale, pe baza unor cercetări şi evaluări efectuate pe cont propriu, ţinând cont de o serie de criterii dezvoltate în acest scop.

ADVERTISING

"Considerăm că aceste pagini trebuie să respecte un standard mai ridicat de transparenţă, deoarece credem că ele combină influenţa unei organizaţii media cu susţinerea unui stat. Facebook încearcă să identifice aceste organizaţii în baza definiţiei şi standardelor sale, analizând cine le deţine, cine le administrează, cine le finanţează şi procesele care pot asigura independenţa editorială.

După ce aceste organizaţii sunt identificate, în secţiunea Transparenţă privind Pagina va apărea o etichetă. Etichetele vor fi aplicate treptat organizaţiilor din toată lumea, după ce stabilim dacă editorii îndeplinesc criteriile noastre (prezentate mai jos), pe care le folosim pentru a determina probabilitatea ca acestea să se afle sub controlul editorial parţial sau complet al autorităţilor lor guvernamentale", indică reprezentanţii reţelei sociale.

ADVERTISING

Organizaţiile care consideră că li s-a aplicat o etichetă necorespunzătoare pot să trimită o contestaţie. 

Facebook precizează că nu consideră că în definiţia stabilită pentru entităţile media controlate de stat se încadrează organizaţiile media publice, care sunt finanţate din bani publici, care au o misiune în folos public şi care demonstrează că au control editorial independent. "În prezent, nu vom aplica eticheta pentru aceste organizaţii", precizează reprezentanţii Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇