Scandal la ședința Parlamentului pentru marcarea unui an de lupte în Ucraina, cu doi deputați aleși pe lista AUR: „Du-te la război!” și „Cu românii ce facem?"

Scandal la ședința Parlamentului pentru marcarea unui an de lupte în Ucraina, cu doi deputați aleși pe lista AUR: „Du-te la război!” și „Cu românii ce facem?"

Parlamentul s-a reunit, luni, în şedinţă solemnă, pentru a marca un an de la declanşarea războiului din Ucraina. Participă şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopciuk, dar asta nu i-a împiedicat pe doi deputaţi care au intrat în Parlament pe listele AUR să facă puţin scandal, iar reprezentantul oficial al partidului pune condiţii sprijinului nostru pentru Ucraina.

De remarcat că de la şedinţă au lipsit preşedintele Klaus Iohannis care e în Luxemburg, premierul Nicolae Ciucă care celebrează Ziua Japoniei la Palatul Victoria, dar şi preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu, care e în vizită de lucru în Azerbaidjan.

ADVERTISING

Când a luat cuvântul liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a început şi circul la Parlament.

"Tupeu, minciună, cruzime, laşitate, ipocrizie. Asta a caracterizat şi caracterizează regimurile teroriste. Asta caracterizează şi regimul Putin. Regimurile teroriste au fost învinse, toate, prin fermitate, intransigenţă, neşovăire, neclintire şi prin solidaritate.

Avem, astăzi, o sesiune specială în care guvernarea actuală nu are curajul să votăm o declaraţie a Parlamentului României, aşa cum au făcut-o alte parlamente naţionale sau Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Asistăm cum cozi de topor, parlamentari şi politicieni puşcăriaşi se gudură pe la recepţiile de la Ambasada Rusiei, în timp ce, de un an de zile, mii de civili ucraineni nevinovaţi sunt omorâţi şi mii de copii sunt răpiţi şi trimişi în Rusia la 'reeducare'", a afirmat Radu Mihail, citat de Agerpres.

ADVERTISING

Potrivit senatorului USR, "conducerea Parlamentului evită să ia, însă, o poziţie fără echivoc". USR a propus un proiect de declaraţie a Parlamentului cerând "condamnarea agresorului rus", susţinerea Ucrainei şi susţinerea Republicii Moldova, a amintit Mihail.

"La Parlament se stă şi se ascultă cum minţile luminate de la Kremlin spun că Transnistria e teritoriu rusesc şi cum planifică intervenţii în Republica Moldova. Se stă şi nu se reacţionează. Avem, în schimb, o şedinţă 'extraordinară' cu simple declaraţii de la microfon. Puţin, domnilor, puţin… Câtă frică să nu-l supărăm pe 'marele vecin' de la Răsărit! Doamnelor şi domnilor, gata cu frica şi cu sferturile de măsură! Trebuie să spunem clar şi răspicat: Parlamentul României reafirmă sprijinul pentru statul şi poporul ucrainean în lupta pentru libertate, pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei", a adăugat Radu Mihail.

ADVERTISING

Senatorul USR a fost însă întrerupt din sală de doi parlamentari, foști membri AUR, Ciprian Ciubuc și Mihai Lasca. Aceștia au strigat „Trădătorule!”, „Du-te la război!” și „Cu românii ce facem?”, transmite Digi24.

De altfel, Ciubuc a postat un filmuleţ din şedinţă şi pe contul lui de Facebook şi a scris: "PSD, PNL, UDMR, dar și USR., culmea și AUR au pus preș România în fața Ucrainei chiar din Parlamentul României! Toți vor să implice România în războiul lor".

PSD, PNL, UDMR, dar și USR., culmea și AUR au pus preș România în fața Ucrainei chiar din Parlamentul României!Toți vor să implice România în războiul lor.

Publicată de Ciprian Ciubuc pe Luni, 27 februarie 2023

Cât despre al doilea, iată ce scria Mihai Lasca acum câteva zile tot pe Facebook: NATO este o entitate criminală, un instrument al Pentagonului. Nu există o „alianță”. Există „ocupație militară”.

Reprezentant AUR: Suntem cu Ucraina, dar să fie un vecin bun!

A vorbit de la tribună şi un reprezentant AUR, care în numele partidului s-a delimitat de cei doi.

"Reiterez poziţia AUR exprimată în numeroase rânduri de condamnare categorică a agresiunii ruse împotriva Ucrainei şi, totodată, remarc că nicio parte implicată în acest conflict nu a invitat războiul.

Or, statele au printre sarcinile lor principale şi pe aceea de a păstra pacea, căci politicienii declanşează războaiele foarte uşor, soldaţii le poartă, iar popoarele le suferă. Prin urmare, AUR va fi întotdeauna de partea popoarelor care suferă şi se va opune tuturor agresiunilor. (…) Atacul Rusiei asupra Ucrainei nu este decât o altă fază a războiului de expansiune dus de ruşi împotriva unor state independente, început în 1992, în zona transnistreană a Republicii Moldova. (…) Astăzi, Ucraina este ea însăşi victimă a poftelor expansioniste şi intereselor militare şi economice ale Rusiei.

În spiritul valorilor europene, nu putem fi decât de partea Ucrainei, dar ar fi de aşteptat ca Ucraina să preţuiască solidaritatea şi ajutorul nostru şi să ne răspundă simetric. Ucraina trebuie să se dovedească un vecin bun, aşa cum noi ne dovedim pentru ea şi poate începe chiar de astăzi", a susţinut Târziu, citat tot de Agerpres.

Să nu uităm nici că Diana Șoșoacă a fost din nou la Ambasada Rusiei. Apare în poze chiar lângă Kuzmin (Galerie foto)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇