Gest ostil al Kremlinului în raport cu Republica Moldova

Gest ostil al Kremlinului în raport cu Republica Moldova

Mai mulți oficiali moldoveni au primit interdicție de a intra în Rusia, inclusiv ministrul de Interne, Ana Revenco. Ce semnificații are această decizie?

Un diplomat din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost declarat persona non-grata. Presa rusă scrie că diplomatul moldovean expulzat ar fi prim-secretarul Ambasadei Moldovei la Moscova, Valeriu Manea. Kremlinul a răspuns astfel la recenta expulzare a unui diplomat rus, care a intervenit brutal în raport cu polițiștii moldoveni de frontieră în momentul în care aceștia au împiedicat intrarea guvernatorului Tatarstanului, Rustam Minnihanov, în Moldova, la o acțiune electorală din Autonomia Găgăuză.

„Omul (diplomatul rus – n.red.) a încălcat regimul diplomatic, a fost nerespectuos (cu poliția de frontieră – n.red.), respectiv l-am expulzat. Așa se va întâmpla de fiecare dată când cetățenii străini nu vor respecta cetățenii Republicii Moldova”, a reiterat premierul moldovean Dorin Recean.

ADVERTISING

Ambasadorul Moldovei la Moscova: „Mergem înainte spre pace și bunăstare”

Ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Lilian Darii, a fost convocat marți la MAE rus, unde a fost informat despre decizia luată în privința diplomatului moldovean, dar și despre „închiderea intrării în Federația Rusă” pentru mai mulți deputați pro-europeni de la Chișinău și pentru ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Deputații moldoveni care nu mai pot intra în Rusia sunt:

  • șefa Comisiei Juridice a Parlamentului, Olesea Stamate,
  • șeful Comisiei de securitate națională, Lilian Carp,
  • deputatul Oazu Nantoi – un critic aspru al regimului separatist pro-rus de la Tiraspol.

Aceștia au condamnat în termeni duri invazia Rusiei în Ucraina și, crede Moscova, ar fi întocmit o listă cu ruși vizați de interdicții în Republica Moldova. Este vorba de mercenari Wagner, colonei și generali ruși, actualul procuror general al Rusiei, un fost șef al penitenciarelor din Rusia, precum și garda de corp (neoficială) a conducătorului Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe lângă interdicțiile vizând circulația, restricțiile prevăd înghețarea fondurilor deținute direct sau indirect de către aceștia.

După ce a fost convocat la MAE rus, ambasadorul moldovean a declarat pentru jurnaliștii de la Moscova că „procedura este una standard”: „Este o rutină diplomatică. Uneori trebuie să discutăm și astfel de probleme”. Un jurnalist l-a întrebat pe Lilian Darii „încotro ne îndreptăm noi toți”? Diplomatul moldovean i-a răspuns: „Înainte spre pace și bunăstare”.

Chișinăul nu mai tolerează șantajul și imixtiunea Rusiei

Ministerul moldovean al Afacerilor Externe a difuzat un comunicat în care anunță că a luat act de deciziile Kremlinului și dă asigurări că autoritățile de la Chișinău vor aplica și de acum înainte toate măsurile necesare în vederea prevenirii tentativelor de imixtiune în treburile interne ale Republicii Moldova.

ADVERTISING

Potrivit șefului diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, gestul Rusiei este dovada ostilității din partea acestui stat. El a reamintit că Rusia recurge de foarte mulți ani la politici ostile în raport cu Republica Moldova – acțiuni care s-au manifestat prin sprijinirea separatismului, menținerea prezenței militare ilegale pe teritoriul Moldovei, prin introducerea embargourilor asupra produselor agricole moldovenești și asupra vinurilor.

La rândul ei, Ana Revenco a menționat că interdicția impusă de Kremlin nu o afectează în niciun fel, deoarece nu intenționează să călătorească în Rusia. De asemenea, ea a spus că „Rusia agresează Republica Moldova de 31 de ani. Ne șantajează continuu, ne abuzează cetățenii și îi manipulează. Ne distruge economia și ne sărăcește țara. Aceste măsuri diplomatice au ajuns să fie aproape normalitate în acest front al războiului hibrid pe care Rusia îl poartă împotriva țării noastre”.

Deputatul Lilian Carp a menționat, la rândul său, că nu intenționează să călătorească în Rusia: „Această țară face export de terorism prin crearea zonelor gri în fostele republici sovietice. (...) Atât timp cât Rusia va avea o atitudine ostilă față de vecini, voi evita să vizitez această țară.”

Deputatul Oazu Nantoi a spus că gestul Rusiei în raport cu Moldova îi trădează neputința, iar interdicția impusă de Kremlin în privința sa nu este o noutate. 

„În 2019, fiind în delegaţia oficială a Parlamentului Republicii Moldova, nu mi s-a permis să intru pe teritoriul Rusiei, deoarece eram pe lista neagră. Regimul de la Kremlin nu este capabil să reacționeze adecvat la criticile mele argumentate.

În martie 2010, m-am confruntat cu aceeași situație când am încercat să intru cu mașina din Ucraina în Transnistria. Prin urmare, nimic nou - este doar un indicator în plus ce denotă degradarea regimului Putin. Perspectiva europeană este singura garanţie care ne oferă o perspectivă de pace”, a comentat Oazu Nantoi.

Rusia trimite sperietori pentru moldoveni prin gura lui Dodon

Pe de altă parte, în contextul tensiunilor diplomatice moldo-ruse, posturile propagandistice rusești i-au oferit din nou spațiu mediatic masiv fostului președinte pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, cercetat penal în mai multe dosare, pentru corupție și trădare de patrie.

În intervențiile sale la televiziunile pro-Kremlin, acesta încearcă să sperie moldovenii cu „repetarea scenariului ucrainean în Moldova” și alimentează ostilitățile contra Occidentului și NATO.

Mai mult, Dodon vorbește la posturile rusești de televiziune despre faptul că este sigur că guvernarea de la Chișinău va fi înlocuită în viitorul apropiat și spune că „sarcina” de bază a Partidului Socialiștilor este să provoace alegeri anticipate.

Asta deși partidul lui Dodon nu are nicio pârghie în acest sens, nici măcar împreună cu celălalt partid parlamentar pro-rus, partidul „Șor”. Partidul Acțiune și Solidaritate, care o sprijină pe președinta Maia Sandu, deține o majoritate confortabilă în actualul Parlament de la Chișinău.

Vitalie Călugăreanu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇