Ziua 388: Putin s-a dus în Crimeea (Video). Dispută pe exportul de cereale. Avioane rusești, interceptate lângă spațiul aerian al Estoniei

Ziua 388: Putin s-a dus în Crimeea (Video). Dispută pe exportul de cereale. Avioane rusești, interceptate lângă spațiul aerian al Estoniei

Ziua 388 a debutat cu o explozie puternică urmată de un incendiu în regiunea Dnipropetrovsk, după un atac cu două drone iraniene.

Trupele ruse au bombardat și Zaporojie noaptea trecută, a declarat primarul interimar, Anatolii Kurtiev. Valul de explozii a afectat mai multe blocuri. Armata ucraineană a respins peste 100 de atacuri rusești în cinci zone în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.

Iar Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că au doborât 11 din cele 16 drone kamikaze pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina noaptea trecută. Toate dronele au fost doborâte deasupra Kievului.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia "istorică" a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război. Și președintele SUA, Joe Biden, consideră că decizia este justificată.

ADVERTISING

Iar Vladimir Putin a făcut o vizită în Crimeea, cu ocazia împlinirii a 9 ani de la anexarea regiunii ucrainene, în timp ce preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat prelungirea Acordului dintre Rusia şi Ucraina, garantat de Ankara şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. O controversă s-a iscat deja pe perioada cât a fost prelungit.

Tot astăzi, am aflat că aeronave NATO - un avion de luptă german și unul britanic - au interceptat avioane rusești în apropierea spațiului aerian al Estoniei. Misiunea comună de poliție aeriană este o premieră pentru doi aliați NATO.

Situația pe front

  • Aeronave NATO au interceptat avioane ruseşti - Un avion de luptă britanic şi unul german au interceptat vineri aeronave ruseşti care zburau în apropierea spaţiului aerian al Estoniei, a anunţat Royal Air Force (RAF) din Marea Britanie, potrivit CNN. A fost a doua astfel de “întâlnire” din această săptămână, în contextul în care NATO desfăşoară activităţi comune de poliţie aeriană în regiune. Cele două avioane Typhoon au interceptat “un avion militar rusesc de pasageri Tu-134, cunoscut sub numele Crusty, care era escortat de două avioane de luptă Sukhoi Su-27 şi un avion de transport militar AN-12 Cub”, a precizat RAF, citat de news.ro. O astfel de interceptare nu este atipică pentru aeronavele NATO, dar misiunea comună de poliţie aeriană este o premieră pentru doi aliaţi NATO, a precizat RAF.
  • Putin în Crimeea - Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea, într-o vizită care marchează împlinirea a nouă ani de la anexarea peninsulei ucrainene, informează Reuters şi AFP citând presa de stat din Rusia. Putin urmează să participe la deschiderea unui important sit cultural şi istoric. Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene Crimeea şi a oraşului-port Sevastopol pe 18 martie 2014, după două referendumuri separate în care locuitorii din Crimeea ar fi susţinut încorporarea acesteia în Rusia în proporţie de 96,77%, iar cei din portul Sevastopol - considerat un oraş cu statut federal - în proporţie de 95,6%.
  • Explozie puternică - În Novomoskovsk, regiunea Dnipropetrovsk, a avut loc o explozie puternică și un incendiu la o instalație critică, după un atac cu două drone iraniene. În plus, au fost avariate și clădiri de locuințe.
  • Trupele ruse au bombardat Zaporojie noaptea trecută, a declarat primarul interimar, Anatolii Kurtiev. Valul de explozii a afectat mai multe blocuri.
  • Peste 100 de atacuri respinse - Armata ucraineană a respins peste 100 de atacuri rusești în cinci zone în ultimele 24 de ore, a informat Statul Major al Forțelor Armate ucrainene.
  • 11 drone doborâte - Forțele Aeriene Ucrainene au anunțat că au doborât 11 din cele 16 drone kamikaze pe care Rusia le-a lansat spre Ucraina noaptea trecută. Toate dronele au fost doborâte deasupra Kievului.
  • 164.200 de soldați ruși au murit de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. În ultimele 24 de ore au fost uciși 880 soldați ruși.
  • Grupul Wagner vrea să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat fondatorul său Evgheni Prigojin. El a spus că centrele de recrutare Wagner, despre care a afirmat că săptămâna trecută au fost deschise în 42 de orașe din Rusia, angajează în medie 500-800 de persoane pe zi.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Acordul pe cereale, prelungit - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat prelungirea Acordului dintre Rusia şi Ucraina, garantat de Ankara şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. "În urma convorbirilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea Acordului, care urma să expire pe 19 martie", a spus Erdogan, potrivit Le Monde. Nu a dat detalii despre durata pentru care a fost prelungit. Rușii spun că ar fi vorba de 60 de zile, în timp ce Ucraina a avansat 120. Detalii AICI.
  • Zelenski salută decizia CPI - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia "istorică" a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război. "O decizie istorică, care marchează începutul unei responsabilităţi istorice", a spus Zelenski într-o înregistrare postată pe Telegram.
  • Biden, despre arestarea lui Putin - Mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internaţională împotriva lui Vladimir Putin pentru crime de război este "justificat", a declarat Joe Biden. Preşedintele american a amintit că instituţia nu este recunoscută de Statele Unite, dar a estimat că decizia acesteia a transmis, totuşi, "un semnal foarte puternic".
  • Ruși expulzați din SUA - Administrația Biden a reluat, în tăcere, expulzările în Rusia după ce, în urma invadării Ucrainei în urmă cu un an, aceste acțiuni au fost suspendate. Militanții din domeniul imigrării au fost luați prin surprindere când un tânăr rus care fugise în SUA în urma eforturilor lui Vladimir Putin de a mobiliza cetățenii ruși pentru a lupta în Ucraina a fost trimis brusc înapoi în Rusia. Detalii AICI.
  • Rusia se pregătește de o recrutarea militară mai largă, susține Ministerul britanic al Apărării în cea mai recentă actualizare a informațiilor. Potrivit acestuia, deputații ruși au introdus un proiect de lege pentru a schimba vârsta de recrutare pentru bărbați la 21-30 de ani, de la 18-27 de ani, cât este în prezent.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇