Ziua 243 de război: Ucrainenii spun că i-au alungat pe ruși din alte 4 sate, Macron crede că există o șansă pentru pace

Ziua 243 de război: Ucrainenii spun că i-au alungat pe ruși din alte 4 sate, Macron crede că există o șansă pentru pace

În ziua 243 de război aflăm că apărarea ucraineană reuşeşte să oprească 85% din dronele iraniene trase de ruşi: Până acum au fost doborâte 273.

Toţi ochii rămân îndreptaţi spre frontul din zona Herson, unde ruşii au organizat o fugă de proporţii cu 25.000 de persoane evacuate în doar câteva zile. Mişcarea are ca scop depopularea oraşului, care astfel ar deveni mai puţin viabil economic şi social. Ocupanţii au plecat în grabă şi au furat până şi statui.

O informaţie interesantă avem azi în presa rusă, unde se spune că avionul militar de luptă care a căzut săptămâna trecută la Eisk s-ar fi prăbuşit, pentru că i-au intrat doi pescăruşi la motor.

Tot de la Moscova aflăm că două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, în vederea înfruntării unui eventual atac al forţelor ucrainene. O a treia linie de apărare urmează să fie construită până la 5 noiembrie.

ADVERTISING

Iar punctajul Rusiei rămâne acelaşi: Ucraina pregăteşte o "bombă murdară", alegaţie cu care are de gând să meargă la ONU. Kievul şi Occidentul spun că nimeni nu se va lăsa păcălit de această stratagemă menită să justifice escaladarea conflictului.

Situaţia de pe front

  • Atacuri respinse - Forțele armate ucrainene au respins atacurile ruşilor în apropierea a 11 așezări din regiunile Harkov și Donețk, relatează Statul Major de la Kiev.
  • 85% dintre drone iraniene sunt interceptate - Rusia continuă să folosească drone iraniene împotriva țintelor din întreaga Ucraină, deși eforturile de a le doborî sunt din ce în ce mai reușite. Surse oficiale, inclusiv președintele Zelenski, susțin că până la 85% din atacuri sunt interceptate, arată cel mai recent raport de la Ministerul Apărării din UK. Potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, au fost doborâte 273 de drone iraniene din septembrie până acum.
  • Pene de curent - Atacurile aeriene ruse asupra infrastructurii energetice din întreaga țară au lăsat fără electricitate peste un milion de gospodării din Ucraina, a declarat șeful adjunct al președinției ucrainene, Kirilo Timoşenko.
  • Depozite distruse de ruşi - Armata rusă susţine că a distrus un depozit în care se aflau 100.000 de tone de carburant destinat aviaţiei ucrainene, o serie de depozite de muniţie şi un rezervor de petrol cu carburant diesel destinat vehiculelor militare ucrainene.
  • Macron crede că există o șansă pentru pace - Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că el crede că există o șansă pentru pace în Ucraina, chiar dacă Rusia a avertizat că putea escalada conflitul. „Există perspectiva păcii, se va ajunge la un moment dat”, a declarat Macron.
  • Ruși alungați din 4 sate - Forțele ucrainene au anunțat că a alungat forțele ruse din patru sate din nord-estul țării.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toţi ochii pe Herson

  • Fugă de proporţii - Rusia i-a îndemnat pe civili din Herson să fugă, pentru a scăpa de o anticipată contraofensivă ucraineană. Autoritățile ruse le-au spus locuitorilor să ia „documente, bani, obiecte de valoare și haine”. Aproximativ 25.000 de persoane au fost evacuate de marți, a anunțat agenția de presă Interfax.
  • Pustiirea e o tactică - Puterea Rusiei în Herson pare din ce în ce mai fragilă. Grupul de reflecție american Institutul pentru Studierea Războiului a declarat că apelul urgent de a fugi arată că ocupanții „nu se așteaptă la o întoarcere rapidă a ruşilor sau a civililor” în oraș și pare să încerce să-l depopuleze pentru a-i deteriora „pe termen lung viabilitatea socială și economică”.
  • Barajul e în pericol - Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc că plănuiesc să arunce în aer barajul Nova Kakhovka. Ruperea acesteia ar însemna inundarea unei zone mari din sudul Ucrainei, inclusiv Herson.
  • Explozie la stâlp - „Un dispozitiv exploziv improvizat, atașat la un stâlp stradal și detonat de la distanță, a ucis un civil din Herson”, a scris oficialul local pro-rus Kirill Stremousov pe rețelele de socializare, adăugând că un trecător a fost rănit.
  • Miliţia de voluntari - Bărbații din regiune au fost invitați să se alăture unei miliții locale nou formate.
ADVERTISING

Citiţi şi analiza lui Emilian Isailă - Rușii pierd orașul Herson. A început prima retragere strategică de la începutul războiului

Informaţii din Rusia

  • Linii de apărare la frontieră - Două linii de apărare au fost construite în regiunea rusă Kursk, care se învecinează cu Ucraina, în vederea înfruntării unui eventual atac al forţelor ucrainene, a anunţat guvernatorul regiunii ruseşti, Roman Starovoit. O a treia linie de apărare urmează să fie construită până la 5 noiembrie.
  • Pescăruşii sunt de vină - Potrivit presei ruse, ancheta circumstanțelor prăbușirii avionului Su-34 de la Eisk (vestul Rusiei) a ajuns la concluzia că doi pescăruși au intrat în motorul acestuia. Acesta ar fi fost motivul accidentului.
  • Ţara hoţilor - Ruşii au luat cu ei din Herson un monument al generalului Alexander Suvorov, dar şi o statuie a amiralului Fiodor Uşakov, transmite Nexta.
  • Îndemn la genocid - Anton Krasovsky a pledat într-o emisiune RT în favoarea înecării copiilor ucraineni în râuri și arderii lor în propriile case. Russia Today a fost acuzată de incitare la genocid. Televiziunea controlată de stat l-a suspendat pe Krasovsky la câteva ore de la comentariile sale, insistând că nimeni de la RT nu i-a împărtășit opiniile. Redactorul-șef spune că remarcile „sălbatice și dezgustătoare” au fost rezultatul „nebuniei temporare”. Ucraina a cerut interzicerea la nivel mondial a RT, îndemnând țările care nu au făcut-o încă să urmărească ce spune Krazovsky.

Bomba "murdară"

  • Ucraina și SUA au denunțat acuzaţiile Rusiei cum că Ucraina se pregătește să folosească o „bombă murdară” ca fiind minciuni periculoase.
  • „Dacă Rusia sună și spune că se presupune că Ucraina pregătește ceva, înseamnă un lucru: Rusia a pregătit deja toate acestea”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Consiliul de securitate națională de la Casa Albă a respins, de asemenea, afirmaţiile ministrului Şoigu: „Lumea vede imediat că această acuzație e folosită ca pretext pentru escaladare”.
  • Totuşi, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, insistă şi anunţă că Moscova se va plânge la ONU că Ucraina pregăteşte o "bombă murdară".

Plan Marshall pentru Ucraina

  • Un plan Marshall pentru Ucraina - Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o "misiune pentru o generaţie" care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • E nevoie de 750 de miliarde - Ucraina estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari până în prezent, a declarat luni premierul Denis Şmyhal.

Un milion de stele la Bucureşti

  • La opt luni de la începerea invaziei, la Ambasada Ucrainei din București, are loc, luni, un eveniment de solidaritate cu victimele sărăciei provocate de război: „Un milion de stele”,, la care vor participa membri ai corpului diplomatic, refugiați și bucureșteni solidari. Evenimentul e organizat de Asociația Caritas București, marți, în intervalul orar 17.30-18.30.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇