Ziua 242 de război: Atacuri în Nikolaev. Energie cu program. Bomba murdară vs baraj minat

Ziua 242 de război: Atacuri în Nikolaev. Energie cu program. Bomba murdară vs baraj minat

În toată Ucraina se lucrează la refacerea infrastructurii energetice puternic afectată de atacurile ruse în ultimele zile. Președintele Zelenski a anunțat că în unele regiuni au fost deja remediate defecțiunile, în altele se lucrează și a făcut apel la populație să reducă pe cât posibil consumul de curent. „Viaţa ucraineană nu poate fi doborâtă. Chiar dacă inamicul ne poate lăsa temporar fără curent electric, nu va reuşi niciodată să ne lase fără dorinţa de a îndrepta lucrurile, de a le readuce la normal. Şi chiar acum – parţial în întuneric – viaţa în ţara noastră, în Ucraina noastră, este civilizată. Spre deosebire de Rusia, care ne aduce această teroare”, a spus Volodimir Zelenski.

Și toți ochii rămân pe Herson, unde apelul rușilor de a fi evacuat orașul sporește temerile de unul dintre cele mai negre scenarii despre care mai mulți experți occidentali și președintele Volodimir Zelenski au vorbit săptămâna aceasta. Astfel, Rusia ar pregăti un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka. Peste 80 de localități ar fi inundate, inclusiv Hersonul, sute de mii de oameni ar fi afectați iar centrala de la Zaporojie ar risca să rămână fără apă pentru răcirea reactoarelor.

ADVERTISING

În replică, ministrul Apărării Rus a spus astăzi că Ucraina ar pregăti lansarea unei „bombe murdare”, explozibili convenţionali amestecaţi cu materiale radioactive, în condițiile în care Ucraina nu deţine arme nucleare.

Ce s-a întâmplat în ziua 241 de război: Lupte grele în Herson, rușii cer tuturor civililor să evacueze imediat orașul. Temeri pentru unul dintre cele mai negre scenarii

Evoluții pe front

  • Principala țintă - energia. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat că se lucrează pentru eliminarea efectelor atacurilor ruşilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, el precizând că în unele zone s-a reluat alimentarea. Zelenski a subliniat că “aceaastă teroare” nu încetineşte acţiunile armatei Ucrainei şi că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul. Însă a cerut ucrainenilor să reducă atât de mult cât pot consumul de curent.
  • Energie cu program - În Kiev au fost introduse întreruperi programate de energie electrică. Detalii AICI.
  • Jaf în Herson - Reprezentanții armatei ucrainene susțin că numărul jafurilor a crescut în Herson, în timp ce Rusia ordonă evacuări și își retrage trupele. „Ocupanții confiscă mașini de la populația locală și încearcă să părăsească orașul folosind trecerea cu feribotul de lângă podul Antonivskyi", a afirmat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene.
  • Victime în Donețk. Doi civili au fost uciși în timpul loviturilor ruse în regiunea estică ucraineană. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a anunțat duminică pe Telegram că autoritățile au descoperit trupurile a patru persoane în zona care s-a aflat sub ocupație rusă. "Fiecare criminal de război va fi pedepsit!", a scris el.
  • Fortificații în Lugansk - Cel mai recent raport al ministerului britanic al Apărării, emis duminică, confirmă existența unui proiect de apărare al Rusiei pentru contracararea contraofensivei ucrainene în Lugansk. Liniile de fortificație sunt pregătite de grupul Wagner, condus de oligarhul Evgheni Prigojin, apropiat al lui Putin. "Dacă planurile sunt atât de ample cum a pretins Prgojin săptămâna trecută, lucrările ar urma să integreze râul Doneț în zona defensivă, urmând parțial linia de control din 2015", arată analiștii militari britanici, potrivit The Guardian. Proiectul indică un efort important al Rusiei de a se pregăti pentru apărare în spatele liniei actuale a frontului, precizează raportul.
  • Atac asupra Nikolaev - Rusia a lansat duminică rachete şi drone asupra Nikolaev, sub control ucrainean, distrugând un imobil de apartamente în acest oraş cu şantiere de construcţii navale, situat în apropierea frontului, relatează Reuters. Totodată, Ucraina a doborât 14 drone 'kamikaze' ruseşti deasupra Nikolaev în cursul nopţii, a declarat guvernatorul regional Vitali Kim pe Telegram.
  • Bilanțul războiului - În ultimele 24 de ore, au fost uciși aproximativ 400 de soldați ruși, iar cinci tancuri și două elicoptere au fost distruse. Numărul militarilor ruși uciși de la începerea invaziei a ajuns la 67.470, anunță armata ucraineană. Au fost scoase din luptă 2.584 de tancuri și 245 de elicoptere au fost scoase din luptă.

Alte informații relevante

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe
  • Reținut pentru trădare - Viaceslav Boguslaev, „şeful onorific” al companiei Motor Sich din Zaporojie, o companie care face motoare de aeronave, a fost reţinut pentru acuzaţii de trădare, a informat sâmbătă presa ucraineană, citând surse de securitate, scrie Reuters. El a fost dus la Kiev într-un convoi. Boguslaev, fost membru al parlamentului, este suspectat că a colaborat cu forţele ruse. La 83 de ani, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina.
  • Iranul dezminte și amenință - Ministerul iranian de externe a negat din nou, într-un comunicat de presă, că Teheranul ar fi furnizat arme Moscovei, acuzând în acelaşi timp Occidentul că încearcă să pună presiune asupra Iranului, informează AFP. Acesta a "condamnat ferm" măsurile "distructive" ale UE şi ale Marii Britanii, adăugând că Iranul "îşi rezervă dreptul de a răspunde oricărei acţiuni iresponsabile şi nu va ezita să îşi apere interesele".
  • Răpirile de la Zaporojie - G7 a condamnat răpirea de către Rusia a conducerii centralei nucleare Zaporojie şi a cerut revenirea imediată a controlului deplin al centralei Ucrainei, informează Reuters. "Îndemnăm Rusia să redea imediat controlul deplin al ZNPP proprietarului său suveran de drept, Ucraina", se arată într-un comunicat.
  • Refugiați în Germania - Olena Zelenska, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu refugiaţi din Ucraina în oraşul german Kelsterbach. “Ei au reuşit. 120 de cetăţeni ucraineni au găsit adăpost la un hotel din oraşul german Kelsterbach. Majoritatea familiilor au un copil sau un adult cu handicap”, a scris Zelenska pe Facebook.
  • Un nou avion prăbușit - Un avion militar rus s-a prăbușit peste o casă din Siberia, la numai câteva zile după un incident similar. Detalii AICI.
  • Bomba murdară - Într-o discuție cu omologul francez, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, acuză Ucraina că intenționează folosirea unei „bombe murdare”. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇