Ziua 241 de război: Lupte grele în Herson, rușii cer tuturor civililor să evacueze imediat orașul. Temeri pentru unul dintre cele mai negre scenarii

Ziua 241 de război: Lupte grele în Herson, rușii cer tuturor civililor să evacueze imediat orașul. Temeri pentru unul dintre cele mai negre scenarii

În ziua 241 de război alarmele antiaeriene sună în aproape toate regiunile Ucrainei. Mai multe rachete rusești au fost văzute deasupra regiunii Odesa, iar orașul Nikopol a fost bombardat iar. Peste 1,5 milioane de locuințe din Ucraina au rămas fără curent electric în urma noului val de atacuri.

Între timp, forțele ucrainene continuă contraatacul și au bombardat pozițiile rusești în regiunea ocupată Herson. Iar rușii au început să se retragă din vestul regiunii, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Situația escaladează cu fiecare oră și autoritățile ruse au emis o avertizare pentru absolut toți cetățenii să evacueze astăzi orașul.

ADVERTISING

Apelul rușilor sporește temerile de unul dintre cele mai negre scenarii despre care mai mulți experți occidentali și președintele Volodimir Zelenski au vorbit săptămâna aceasta. Astfel, Rusia ar pregăti un atac terorist sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka. Peste 80 de localități ar fi inundate, inclusiv Hersonul, sute de mii de oameni ar fi afectați iar centrala de la Zaporojie ar risca să rămână fără apă pentru răcirea reactoarelor.

Citește AICI cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Mișcări pe front

  • Alerte în aproape toată Ucraina - Se aud alarme antiaeriene în aproape toate regiunile Ucrainei. Mai multe rachete rusești au fost văzute deasupra regiunii Odesa.
  • Forțele ruse au bombardat iar orașul Nikopol. Au fost avariate peste 20 de clădiri și mai multe conducte de gaz, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko.
  • Peste 1,5 milioane de locuințe din Ucraina au rămas fără curent electric în urma unui nou val de atacuri rusești, a declarat sâmbătă șeful adjunct al biroului președintelui ucrainean.
  • Ruși bombardați în Herson - Forțele ucrainene au bombardat pozițiile rusești în regiunea ocupată Herson.
  • Rușii se retrag din Herson - Rușii au început să se retragă din vestul regiunii Herson, anunță Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Au început transferul de muniție, echipament militar și de trupe de pe malul vestic al Niprului. Totodată, rușii se pregătesc să-i evacueze pe membrii administrației ruse de ocupație din regiune, precum și pe colaboratorii ucraineni.
  • Avertisment pentru evacuare de urgență - Autoritățile ruse le cer tuturor civililor să evacueze urgent Hersonul: „Toţi civilii din Herson trebuie să părăsească imediat oraşul. Civilii din Herson şi din tote departamentele trebuie să treacă astăzi pe malul estic al Niprului”.
  • Forţele ruse continuă să consolideze punctele de trecere peste Nipru şi au terminat de construit un pod cu barje lângă podul Antonovski avariat din Herson, în sudul Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării din Marea Britanie.
  • Probleme cu energia - Atacurile aeriene ruseşti au lovit cel puţin jumătate din capacitatea de generare de energie termică a Ucrainei, provocând daune de miliarde de dolari, deşi nu toate acele unităţi de energie au încetat complet să funcţioneze, a declarat vineri ministrul ucrainean al Energiei, German Galuşcenko. El a spus că Ucraina ar putea avea nevoie de importuri de energie electrică pentru a trece peste iarnă, după ce atacurile care au lovit 30-40% din infrastructura electrică, iar traderii au purtat deja negocieri cu furnizorii.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Condiții pentru negocieri de pace - Zelenski a spus, într-un interviu pentru presa canadiană, ce trebuie să se întâmple ca negocierile să fie reluate: „Referendumurile au devenit un reper istoric. Trebuie să ne dea înapoi pământurile, în granițele din 1991. Și apoi noi o să le spunem cu cine și în ce format facem negocierile”.
  • Arma nucleară - Utilizarea de către Rusia a armei nucleare ar fi "un act de ostilitate împotriva umanităţii", a avertizat premierul japonez Fumio Kishida. Intimidarea rusească privind "utilizarea armei nucleare este o ameninţare gravă pentru pacea şi securitatea comunităţii internaţionale şi este absolut inacceptabilă", a declarat liderul singurei ţări lovite vreodată de bomba atomică.
  • SUA nu cred că Rusia vrea să oprească războiul - Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative.
  • Probleme la mobilizare - Guvernatorul din St. Petersburg s-a dus să-i viziteze pe rușii mobilizați în regiunea Leningrad. În imagini se aude cum bărbații se plâng că nu au destule arme, echipamentul este nepotrivit și nici nu le-au fost dați toți banii promiși. „Înțeleg că sunt dificultăți… ce poți să faci? Un luptător e un luptător, un bărbat e un bărbat, trebuie să apărăm patria mamă. Timpul ne-a ales: unii luptă pe front, altcineva e guvernator, dar toți ne apărăm patria”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇