Ziua 177 de război. Putin vorbește de pericolul unei catastrofe nucleare și oprește iar gazul pentru UE. Noi explozii în Crimeea

Ziua 177 de război. Putin vorbește de pericolul unei catastrofe nucleare și oprește iar gazul pentru UE. Noi explozii în Crimeea

Se dau lupte grele în ziua 177 de război. Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost bombardat din nou azi dimineață.

Volodimir Zelenski spune că armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas. Oficialii ruşi reiterează ameninţările la adresa Odesa şi a altor oraşe din Ucraina.

De urmărit este şi situația de la Zaporojie. Serviciile de informații militare ale Ucrainei consideră că Rusia plănuiește o „provocare” la centrala nucleară, în timp ce Putin l-a avertizat pe Macron, într-o convorbire telefonică, asupra unui pericol de catastrofă nucleară. Cei doi șefi de stat au fost de acord cu organizarea „cât mai curând” a unei inspecţii a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA).

Între timp, sprijinul pentru Ucraina din partea Occidentului continuă. Guvernul Estoniei a aprobat un alt pachet de ajutor militar, inclusiv mortiere şi arme antitanc, iar SUA trimit drone și rachete. De cealaltă parte, Gazprom a anunțat că oprește total gazul livrat UE prin Nord Stream 1, invocând iar lucrări de mentenanță.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că au fost lupte grele noaptea trecută în mai multe zone ale ţării, iar armata rusă cheltuieşte resurse enorme pentru a captura cel puţin încă un kilometru în Donbas. ”Oficialii ruşi reiterează ameninţările la adresa Odesa şi a altor oraşe din Ucraina. Ar trebui să ne gândim doar la cum să învingem”, susţine preşedintele.
  • Harkovul, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a fost lovit din nou în această dimineață. Primarul Ihor Terekhov a declarat că forțele ruse au tras în trei dintre cartierele orașului, în jurul orei 5.44. O clădire de locuințe a fost avariată și o alta a luat foc, în urma bombardamentelor. O persoană a fost rănită.
  • Rusia continuă să bombardeze constant pe frontul Harkov pentru a bloca forţele ucrainene şi a preveni utilizarea lor în contraatacuri în alte regiuni, a declarat Ministerul Apărării britanic.
  • 2 rachete S-300 au lovit Universitatea Petro Mohyla din Nikolaev.
  • Un incendiu a avut loc la un depozit de muniţii din provincia rusă Belgorod și două explozii s-au produs în apropierea bazei aeriene Belbek, în Crimeea. Două sate ruseşti au fost evacuate. De asemenea, apărarea antiaeriană a fost activată în apropiere de Kerci, iar o dronă ucraineană a fost doborâtă.
ADVERTISING

Situația de la Zaporojie

  • Preşedintele rus Vladimir Putin l-a avertizat vineri pe omologul său francez Emmanuel Macron, într-o convorbire la telefon, cu privire la riscul unei ”catastrofe de anvergură” la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie: „Bombardarea sistematică a teritoriului centralei creează un pericol de catastrofă de mare anvergură, care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor teritorii vaste”. Cei doi șefi de stat au fost de acord cu organizarea „cât mai curând” a unei inspecţii a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA).
  • Compania de stat ucraineană Energoatom a anunţat vineri că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei.
  • Serviciile de informații militare ale Ucrainei consideră că Rusia plănuiește azi o „provocare” la centrala nucleară. De altfel, Rusia a avertizat că ar putea închide centrala nucleară de la Zaporojie, dacă Ucraina continuă să bombardeze zona. Moscova a publicat o hartă cu țările amenințate de ”norul radioactiv” de la centrala Zaporojie. Este vizată și România.
  • Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că va discuta despre centrala nucleară Zaporojie cu Vladimir Putin, după o întrevedere cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski.
ADVERTISING

Alte evoluţii relevante

  • Gazprom a anunțat că oprește livrările de gaze naturale ruseşti către UE prin gazoductul Nord Stream 1 urmează să fie întrerupte timp de trei zile - de la 31 august la 2 septembrie -, în vederea unor lucrări de „mentenanţă”.
  • Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor de stat din Rusia, Roskomnadzor, va lua măsuri punitive împotriva TikTok, Telegram, Zoom, Discord și Pinterest, care au refuzat să elimine conținutul pe care instituţia l-a semnalat drept ilegal. Autoritatea nu a precizat ce măsuri vor fi luate.
  • Statele Unite vor furniza Ucrainei asistenţă militară suplimentară, în valoare de 775 de milioane de dolari, inclusiv rachete şi drone, în contextul conflictului militar cu Rusia, a anunţat vineri seară Departamentul Apărării de la Washington.
  • Guvernul Estoniei a aprobat un alt pachet de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv mortiere şi arme antitanc. În plus, Estonia va sprijini instruirea soldaţilor ucraineni în Marea Britanie şi va trimite un spital de campanie în Ucraina, în cooperare cu Germania.
  • Economia Ucrainei s-ar putea contracta cu 35-40% până la sfârșitul anului, a declarat vineri ministrul Economiei, Iulia Sviridenko.
  • Finlanda va găzdui în luna august o întâlnire cu reprezentanţii Suediei şi Turciei consacrată memorandumului semnat de cele trei ţări pentru a permite aderarea celor două state nordice la NATO în pofida opoziţiei iniţiale la Ankara.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇