Ziua 152: Zelenski continuă cu noi demiteri și cere Europei să răspundă cu sancţiuni dure la „războiului gazului" dus de Rusia

Ziua 152: Zelenski continuă cu noi demiteri și cere Europei să răspundă cu sancţiuni dure la „războiului gazului" dus de Rusia

Cea de-a 152-a zi de război aduce un filmuleț impresionant, în care Kievul prezintă distrugerile provocate de ruși de la începutul invaziei. Sunt imagini cutremurătoare, pe care este greu să le privești fără a simți durere și suferință.

Pe front, rușii continuă să nimerească școli și case, chiar dacă susțin în continuare că vizează doar ținte militare. De la Moscova, FSB a anunțat că a oprit un complot de compromitere a aviației ruse, iar marina tocmai a primit în dotare cel mai lung submarin din lume, pe care, în ciuda evidențelor, susține că-l va folosi pentru cercetare.

Avansează și planurile Kremlinului de a anexa teritoriile ocupate din Ucraina, urmând a fi organizate referendumuri în Herson și Zaporojie.

ADVERTISING

În plus, după ce inițial a negat că ar fi atacat Odesa la nici 24 de ore după semnarea acordului pentru deblocarea exporturilor de cereale, Moscova insistă acum că nu a încălcat cu nimic înțelegerea, pentru că doar a atacat ținte militare.

De cealaltă parte, Ucraina primește întăriri. Luni au ajuns aici primele tancuri antiaeriene Gepard din Germania, precum și tancurile PT-91 promise de polonezi.

Situația pe front:

  • Rușii au bombardat noaptea trecută Chiuguev, o suburbie a Harkovului. Au fost lovite o școală și o casă de cultură.
  • Autoritățile ucrainene au demolat un bloc din Bucea care fusese mult prea avariat în bombardamente pentru a putea fi reparat.
  • FSB susține că a oprit o acțiune de compromitere a aviației ruse. Mai exact, rușii spun că angajați ai serviciilor de informații ucrainene au încercat să recruteze piloți ruși, pentru o sumă nespecificată de bani și promițându-le că vor obține cetățenie pentru una dintre țările UE.
  • În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat 16 localități din Donețk. 40 de obiective civile au fost distruse sau avariate.
  • Ucrainenii anunță că, de când au primit eficientele HIMARS, au reușit să distrugă cu acestea 50 de depozite ale rușilor.
  • Rusia a pus sub acuzare 92 de militari ucraineni pentru crime împotriva umanităţii, a declarat Aleksandr Bastrîkin, şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei.
ADVERTISING

UE și Ucraina

  • Primele 3 tancuri antiaeriene Gepard din Germania au ajuns în Ucraina, împreună cu mii de unităţi de muniţie. 12 astfel de vehicule mai sunt așteptate din această transă. Livrarea vine la fix trei luni de la promisiunea făcute de Berlin, după numeroase critici pentru că nu trimisese armament Ucrainei.
  • Tancurile poloneze PT-91 Twardy au fost livrate Ucrainei.
  • Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că scopul asumat este independența totală de gaz rusesc până în 2027.
  • Ministrul german de Interne Nancy Faeser şi şi cel al Afacerilor Sociale Hubertus Heil vizitează azi Ucraina și au programate discuţii referitoare la reconstrucţia post-conflict şi investigaţii privind crime de război.
  • Volodimir Zelenski a semnat un nou decret prin care îl demite pe prim-adjunctul Consiliului pentru Apărare și Securitate Națională, Ruslan Demcenko. Pravda Ucraina amintește că Demcenko a făcut lobby puternic în 2010 pentru Acordurile de la Harkov care extindeau permisiunea ca Rusia să staționeze Flota la Marea Neagră în Crimeea.
  • Ucraina a anunţat că primele nave cu cereale ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră ”în câteva zile”, în baza unui acord de referinţă intermediat de ONU.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, luni, Europei să "răspundă războiului gazului” purtat de Rusia prin întărirea sancţiunilor europene împotriva Moscovei.
ADVERTISING

Kremlinul continuă să reprime și să intimideze

  • Administrația pusă de ruși la Herson a anunțat că retrage grivna din circulație și singura monedă va rămâne rubla. Totodată, un referendum pentru alipirea la Rusia ar putea avea loc în Herson și Zaporojie în aceeași perioadă.
  • Helga Pirogova, consilier local din Novosibirsk, a fugit din țară în Georgia, după ce autoritățile ruse au deschis pe numele ei un dosar pentru „fake news” despre armata rusă.
  • După ce inițial a negat că ar fi atacat Odesa la nici 24 de ore după semnarea acordului pentru deblocarea exporturilor de cereale, Moscova insistă acum că nu a încălcat cu nimic înțelegerea, pentru că doar a atacat ținte militare. „Bombardamentele nu au absolut nicio legătură cu infrastructuri folosite în punerea în aplicare a acordului privind exportul cerealelor. De aceea, asta nu poate şi nici nu trebuie să să afecteze procesul de încărcare”, a spus luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin. Între timp, rușii cară cu camioane cereale furate în portul din Mariupol.
  • Ministerul Justiției de la Moscova amenință mai multe organizații ale evreilor că vor fi catalogate drept „agenți străini”. Nu e cunoscut motivul, dar e vorba de organizații finanțate de SUA și Israel, astfel că ar putea fi parte a contrasancțiunilor.

150 de zile de distrugeri

  • Consilierul lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a publicat un video emoționant în care arată distrugerile provocate de ruși în Ucraina în 150 de zile de război.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇