Marina rusă a primit cel mai lung submarin din lume. Susține că e pentru cercetare, dar datele arată altceva

Marina rusă a primit cel mai lung submarin din lume. Susține că e pentru cercetare, dar datele arată altceva
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, pe care constructorul său îl prezintă ca fiind un vas de cercetare, dar despre care alţii spun că este o platformă pentru spionaj şi, posibil, pentru arme nucleare.

Cu o lungime de peste 184 de metri, Belgorod este cel mai lung submarin din ocean în prezent – mai lung chiar şi decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane, care au o lungime de 171 de metri.

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni, în portul Severodvinsk, potrivit celui mai mare constructor de nave din ţară, Şantierul Naval Sevmash.

ADVERTISING

Experţii spun că designul său este o versiune modificată a submarinelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II, făcute mai lungi cu scopul de a găzdui în cele din urmă primele torpile cu încărcătură nucleară din lume şi echipamente pentru colectarea de informaţii.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi flotei ruseşti, în următorul deceniu ar putea pregăti terenul pentru o revenire la scenele Războiului Rece sub ocean, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate.

ADVERTISING

Belgorod a fost lansat la apă în 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste şi încercări, dar acestea au fost întârziate, din cauza pandemiei de coronavirus, a relatat agenţia de ştiri rusă de stat TASS.

Nu a fost oferit niciun termen pentru prima desfăşurare a submarinului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇