Ziua 144 de război: Rusia a pierdut mai mult de 30% din soldați, armata Ucrainei este absolut convinsă că va câştiga

Ziua 144 de război: Rusia a pierdut mai mult de 30% din soldați, armata Ucrainei este absolut convinsă că va câştiga

Ucraina a intrat în ziua 144 de război. Pauza operațională a Rusiei s-a terminat și se așteaptă ca armata rusă să își intensifice atacurile în perioada următoare. Există o anumită activare a inamicului pe toată linia frontului și se fac pregătiri pentru următoarea etapă a ofensivei, au confirmat ucrainenii.

Mesajul lui Zelenski la 32 de ani de la semnarea declarației de independență

  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, sâmbătă seară, în discursul către naţiune, la 32 de ani de la semarea declarației de independență a Ucrainei, că rachetele ruseşti nu vor reuşi să distrugă unitatea poporului. Este evident că orice rachetă şi artilerie a Rusiei nu va reuşi să ne distrugă unitatea şi să ne scoată de pe calea noastră. Şi ar trebui să fie la fel de evident că unitatea ucraineană nu poate fi ruptă prin minciuni sau intimidare, informaţii false sau teorii ale conspiraţiei. (...) Vom sta în picioare. O să câştigăm. Vom câştiga, ne vom reconstrui vieţile. O vom face împreună – doar aşa se poate face", a spus Zelenski.
ADVERTISING

Mișcări pe front

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un ordin executiv prin care i-a demis pe șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) Ivan Bakanov și pe procurorul general Irina Venediktova.
  • O mare coloană de vehicule militare ruseşti se îndreaptă către Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol. În respectiva coloană au fost observare vehicule de luptă ale infanteriei BMD-4 şi numeroase vehicule blindate pentru transportul trupelor.
  • Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE.
  • Rusia îşi consolidează poziţiile defensive din zonele pe care le-a ocupat în sudul Ucrainei, informează Ministerul Apărării britanic, potrivit Reuters. Sunt deplasări de efective şi echipamente militare între oraşele Mariupol şi Zaporojie și sunt întărite măsurile de securitate în zona oraşului Melitopol.
  • Forţele ruse se pregătesc pentru următoarea fază a ofensivei lor din Ucraina, a spus și purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene, Vadim Skibiţki. ''Există într-adevăr o anumită activare a inamicului pe toată linia frontului. În mod clar sunt în desfăşurare acum pregătiri pentru următoarea etapă a ofensivei'', a adăugat reprezentantul armatei ucrainene.
  • Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au doborât un elicopter ucrainean MI-17 în apropiere de oraşul Sloviansk şi un avion SU-25 al forţelor ucrainene în regiunea Harkov, transmite Reuters.
  • De asemenea, armata rusă a afirmat că rachete aer-sol cu rază lungă de acţiune au distrus un depozit în zona industrială a oraşului Odesa. În depozitul respectiv s-ar fi aflat rachete antinavă Harpoon furnizate Ucrainei de către ţări membre NATO.
  • Rusia a pierdut mai mult de 30% din capacitatea forţelor terestre, respectiv 50.000 de soldaţi care fie au murit, fie au fost răniţi în timpul luptei, a declarat amiralul Sir Tony Radakin, şeful personalului de apărare al Regatului Unit. Din această cauză, armata Ucrainei este ”absolut” convinsă că va câştiga războiul, a mai spus el.
  • Refuzul Ucrainei şi al statelor membre NATO de a recunoaşte autoritatea Moscovei asupra Peninsulei Crimeea reprezintă o ”ameninţare sistemică” pentru Rusia, a declarat fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.
ADVERTISING

Aspecte economice

  • Gazprom a declarat sâmbătă că se aşteaptă ca grupul german Siemens să îşi îndeplinească integral obligaţiile legate de întreţinerea turbinelor necesare funcţionării fiabile a gazoductului Nord Stream 1 şi livrărilor către Europa, transmite CNBC. Altfel, nu poate garanta funcţionarea în siguranţă a unei părţi critice a conductei care trece pe sub Marea Baltică până în Germania.

Alte informații relevante

  • Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta luni despre înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei, într-un moment în care Moscova este acuzată că a desfăşurat lansatoare pentru tiruri de rachete la centrala nucleară Zaporojie, în sudul Ucrainei, comentează AFP. Miniştrii UE vor trebui să analizeze, printre altele, propunerea de a interzice achiziţiile de aur din Rusia și includerea unor noi personalităţi ruse pe lista neagră a UE.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇