Ziua 143 de război: Pauza rușilor s-a încheiat, se așteaptă atacuri susținute. Mișcări puternice de trupe către Zaporojie

Ziua 143 de război: Pauza rușilor s-a încheiat, se așteaptă atacuri susținute. Mișcări puternice de trupe către Zaporojie

Ziua 143 a războiului din Ucraina a început cu un atac cu rachete produs la Dnipro, soldat cu cel puțin trei morți și 15 răniți. De asemenea, ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol. Mai mult, o rachetă a inamicilor a lovit peste noapte oraşul Ciuhuiiv, din regiunea Harkov, făcând victime.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat extinderea atacurilor, iar experţi militari din cadrul Institutului pentru Studiul pentru Studiul Războiului spun că trupele ruse şi-au încheiat pauza și este de așteptat să își extindă atacurile în următoarele 72 de ore.

ADVERTISING

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Forţele armate ruse şi-au reluat atacurile în estul Ucrainei, după ce şi-au regrupat trupele. Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a ordonat extinderea atacurilor, în timpul unei inspecţii la unităţile implicate în invazia din Ucraina, informează sâmbătă dpa. "După ce a audiat raportul (asupra situaţiei), ministrul rus al apărării a dat instrucţiunile necesare pentru a extinde activităţile grupărilor armate în toate direcţiile de atac, pentru a priva regimul de la Kiev de posibilitatea de a continua să întreprindă atacuri masive de artilerie şi cu rachete asupra infrastructurii şi civililor în Donbas şi în alte regiuni", a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit dpa.
  • Experţi militari din cadrul Institutului pentru Studiul pentru Studiul Războiului (ISW) au constatat de asemenea că trupele ruse şi-au încheiat pauza pe care au luat-o după ce au capturat oraşele Severodoneţk şi Lisiciansk. Deocamdată, luptele sunt la scară mică. "Dacă pauza operaţională într-adevăr s-a încheiat, ruşii probabil îşi vor continua şi extinde aceste atacuri în următoarele 72 de ore", potrivit analizelor ISW.
  • O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol
  • Atac sângeros la Dnipro, în centrul Ucrainei: cel puțin 3 persoane au murit, iar 15 au fost rănite, după ce rușii au lansat rachete asupra orașului.
  • Ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram, după un interviu televizat pe postul ucrainean United News. "Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el. Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.
  • O rachetă a inamicilor a lovit peste noapte oraşul Ciuhuiiv, din regiunea Harkov (nord-estul Ucrainei), omorând trei persoane, inclusiv o femeie de 70 de ani, şi rănind alte trei. Atacul a avariat o clădire rezidenţială cu două etaje, o şcoală şi un magazin, iar salvatorii sunt la faţa locului, au anunţat guvernatorul regional Oleh Sinehubov şi poliţia locală.
ADVERTISING

ALTE INFORMAȚII RELEVANTE

  • Letonia va primi 63 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a întări protecţia frontierei cu Belarusul, un aliat al Rusiei în războiul din Ucraina. Ministerul de interne de la Riga a anunţat că ajutorul financiar va fi folosit pentru paza frontierei externe a Uniunii Europene cu ajutorul unor mijloace moderne de supraveghere.
  • Nivelul radiaţiilor de la Centrala nucleară de la Cernobîl şi din perimetrul acesteia a revenit la cel dinainte de invazia trupelor armatei ruse, pe 24 februarie, a declarat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Agenţiei de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere a Ucrainei, Maksym Shevchuk.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇