Zelenski a fost invitat la summitul G20. Putin vrea și el să vină

Zelenski a fost invitat la summitul G20. Putin vrea și el să vină

Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat vineri că l-a invitat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G20. El a confirmat participarea preşedintelui rus Vladimir Putin la acest forum ce va avea loc în noiembrie în Indonezia.

"L-am invitat pe preşedintele Zelenski să participe la summitul G20", a declarat preşedintele indonezian, sugerând că un compromis a fost găsit în urma presiunilor Occidentului pentru a exclude Rusia din grup, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

Faptul că Rusia este ţară membră a G20 a provocat disensiuni în rândul grupului, în condiţiile în care există solicitări din partea statelor occidentale pentru excluderea Rusiei din acest grup, însă, pe de altă parte, există un sprijin pentru păstrarea sa, din partea altor state membre, printre care China.

Moscova a afirmat că preşedintele Vladimir Putin intenţionează să participe la summitul şefilor de stat şi de guvern din G20, care va avea loc în luna noiembrie la Bali.

Joko Widodo a anunţat totodată că a discutat la telefon, joi, cu Vladimir Putin. "Cu această ocazie, preşedintele Putin a mulţumit Indoneziei pentru invitaţia la summitul G20 şi a spus că va participa", a declarat Widodo.

De la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Occidentul caută să izoleze Rusia pe scena diplomatică.

O reuniune a miniştrilor de finanţe ai ţărilor G20 care a avut loc în aprilie la Washington a ilustrat din nou disensiunile profunde din G20 cu privire la participarea Rusiei.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇