Zelenski cere din nou o întâlnire cu Putin: Cel care a început acest război va putea să-i pună capăt

Zelenski cere din nou o întâlnire cu Putin: Cel care a început acest război va putea să-i pună capăt

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îndeamnă din nou, sâmbătă, la o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin, ”pentru a pune capăt războiului”.

Publicitate

”Cred că cel care a început acest război va putea să-i pună capăt”, declară Zelenski într-o confernţă de presă pe care a susţinut-o într-o staţie de metrou, în centrul Kievului, relatează AFP.

Zelenski repetă că ”nu-i este frică să se întâlnească” cu Vladimir Putin, dacă acest lucru va conduce la un acord de pace între Rusia şi Ucraina.

”Am insistat încă de la început asupra unor negocieri cu preşedintele rus. Nu pentru că vreau să-l întâlnesc, ci pentru că trebuie să-l întâlnesc, pentru a soluționa acest conflict pe cale diplomatică”, adaugă el.

Publicitate

Zelenski şi Putin nu au dscutat niciodată în mod direct, după ce liderul de la Kremlin a invadat Ucraina, în pofida multor îndemnuri în acest sens ale ucraineanului.

”Am insistat asupra unei discuţii directe cu preşedintele rus. Când are loc prin intermediari, nu poate conduce la un rezultat. Cei care trebuie să oprească acest război sunt cei care l-au pornit”, declară el, subliniind că ”soluţia diplomatică este soluţia bună”.

Ziua 59 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

”Noi avem încredere în partenerii noştri, dar nu există nicio încredere în Rusia”, a declarat el, în contextul eşecului negocierilor Kievului cu Moscova.

”Da, vreau ca toţi criminalii ruşi, care au ucis civili (…) să fie trimişi în tribunale, bineînţeles. Dar ştim că justiţia este o maşină lentă”, a declarat el.

Volodimir Zelenski a susţinut această conferinţă de presă, în direct, într-o staţie de metrou la Kiev din motive de securitate.

”Suntem la sărbătoarea Paştelui. Este o mare sărbătoare. Agresiunea rusă nu schimbă cu nimic calendarul”, a lansat el.

Întrebat despre politica liderului de la Kremlin, Zelenski a răspuns că este dificil să-i evalueze deciziile.

”Mi-e greu să ştiu de ce în toţi aceşti ani a ţinut la masa sa de preşedinte. Are fără îndoială legătură cu motivul pentru care armata sa a venit pe pământul nostru, ca o cobră, târându-se şi încălcându-ne pământul. Războiul durează de opt ani, iar Federaţia rusă a încercat, la diverse niveluri, să influenţeze Ucraina”, a declarat el.

”Independenţa Ucrainei este o provocare la adresa intenţiei ruse, iar pentru ucraineni un vis realizat”, a adăugat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇