Zelenski a povestit cum era să-l prindă ruşii: Am îmbătrânit din toată această înţelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată

Zelenski a povestit cum era să-l prindă ruşii: Am îmbătrânit din toată această înţelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată

Președintele Volodimir Zelenski a povestit într-un interviu acordat revistei Time cum trupele ruse au fost foarte aproape să-l captureze pe el şi familia lui, în primele ore ale războiului din Ucraina.

Reporterul Simon Shuster l-a intervievat pe liderul ucrainean, în timp ce a petrecut două săptămâni în complexul prezidențial din Kiev, la începutul acestei luni, relatează The Guardian.

În prima zi de război, Shuster scrie că oficialii au încercat să izoleze complexul „cu tot ce au putut găsi”, în timp ce trupele ucrainene se luptau cu rușii pe străzile Kievului.

ADVERTISING

„Trupele ruse au fost la câteva minute de a-l găsi pe el și familia lui, în primele ore de război, focuri de armă s-au auzit din biroul său”, a adăugat jurnalistul Time.

Se pare că armata l-a informat pe Zelenski că forțele rusești de asalt s-au parașutat în Kiev, pentru a-l ucide sau a-l captura pe el și familia lui.

Când s-a lăsat noaptea în prima seară, au izbucnit lupte în jurul cartierului guvernamental. Gărzile din interiorul complexului au stins luminile și au adus veste antiglonț și puști de asalt pentru Zelenski și aproximativ o duzină de asistenți ai săi. Doar câțiva dintre ei știau ce să facă cu armele, scrie Shuster.

ADVERTISING

Trupele ruse au făcut două încercări de a asalta complexul, a declarat Oleksii Arestovici, un veteran al serviciului de informații militare al Ucrainei și consilier prezidențial.

Zelenski a adăugat că soția și copiii lui erau încă în complexul prezidenţial în acel moment.

Americanii s-au oferit să-l evacueze pe președintele Ucrainei și echipa sa și să-i ajute să înființeze un guvern în exil, cel mai probabil în estul Poloniei. Vorbind la un telefon fix securizat cu americanii, Zelenski a răspuns: „Am nevoie de muniție, nu de taxi”.

ADVERTISING

Pe măsură ce războiul nu încetează de două luni și numărul victimelor crește, președintele spune că a îmbătrânit în fața unei asemenea brutalități. „Am îmbătrânit din toată această înțelepciune pe care nu mi-am dorit-o niciodată. Este înțelepciunea legată de numărul de oameni care au murit și tortura pe care soldații ruși au făcut-o... Sincer să fiu, nu am avut niciodată scopul de a obține astfel de cunoștințe... Oamenii văd acest război pe Instagram, pe rețelele de socializare. Când se vor sătura de el, vor face scroll peste”.

Ziua 65 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇