Viktor Orban și-a lansat propriul manifest pentru viitorul UE, dar majoritatea ziarelor europene au refuzat să-l publice

Viktor Orban și-a lansat propriul manifest pentru viitorul UE, dar majoritatea ziarelor europene au refuzat să-l publice

Mai multe ziare europene i-au refuzat premierului ungar Viktor Orban publicarea unui manifest în şapte puncte prin care acesta îşi rezumă viziunea asupra viitorului Uniunii Europene.

Respectivele mass-media au motivat refuzul prin faptul că nu doresc să ofere spaţiu publicitar unui politician pe care-l acuză că încalcă drepturile omului sau libertatea presei, relatează joi Reuters.

Ziarul belgian De Standaard nu doar a respins cererea premierului ungar, dar în locul unde şi-ar fi găsit locul mesajul lui Viktor Orban a publicat propriul mesaj în culorile curcubeului, steagul simbol al comunităţii LGBT.

În acest mesaj a fost inclus textul ''Dragă Viktor Orban, legile nu trebuie să facă niciodată distincţie între dragoste şi dragoste'', o exprimare a criticilor europene faţă de recenta lege a Ungariei împotriva promovării homosexualităţii în şcoli.

Printre ziarele care au refuzat publicarea mesajului premierului ungar se numără The Times of Malta, Dagens Nyheter din Suedia şi alte două publicaţii belgiene, La Libre Belgique şi De Morgen.

Ce conține manifestul

Mesajul a apărut în schimb în publicaţiile Le Figaro din Franţa, ABC din Spania, Jyllands-Posten din Danemarca şi Mlada fronta Dnes din Republica Cehă.

''La Bruxelles se construieşte un super-stat pentru care nimeni nu şi-a dat acordul'' şi ''noi spunem 'nu' unui imperiu european'', este menţionat în primul punct al manifestului guvernului de la Budapesta.

Acesta consideră în continuare că integrarea europeană trebuie să fie un mijloc, nu un scop în sine şi în UE ''deciziile trebuie luate de liderii aleşi, nu de ONG-uri'', iar statul de drept nu trebuie să fie ''externalizat''.

''Trebuie să restabilim democraţia europeană. Parlamentul European s-a dovedit a fi o cale fără ieşire. Acesta reprezintă exclusiv propriile sale interese ideologice şi instituţionale. Trebuie consolidat rolul parlamentelor naţionale'', mai notează Viktor Orban în acel document, la finalul căruia cere admiterea Serbiei în UE.

Guvernul de la Budapesta nu a precizat câte publicaţii europene a abordat pentru publicarea acestuia.

''Acest anunţ este pentru noi o cale de a spune într-o manieră simplă şi clară ceea ce noi credem că este bine pentru viitorul UE'', a răspuns agenţiei Reuters un purtător de cuvânt al executivului ungar.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇