Un apel la donaţii pentru evacuările din Afganistan a strâns 6 milioane de dolari în doar două zile

Un apel la donaţii pentru evacuările din Afganistan a strâns 6 milioane de dolari în doar două zile

Un apel la donaţii pentru a permite evacuarea de urgenţă a peste 300 de civili afgani prezentaţi drept ţinte ale talibanilor a strâns joi peste şase milioane de dolari, la două zile după crearea sa pe platforma americană de crowdfunding GoFundMe.

„Persoanele în cauză sunt ţinte importante” pentru fundamentalişti, susţine creatorul paginii Tommy Marcus, şi „sunt toţi supuşi riscului imediat de a fi executaţi de talibani împreună cu familiile lor”, informează AFP.

Printre aceste ţinte se numără „avocaţi ai drepturilor omului, campioni ai drepturilor femeilor şi ai comunităţii LGBTQ, jurnalişti, personal de legătură al guvernului, artişti şi interpreţi”, a spus el.

Tommy Marcus, care afirmă că a lucrat alături de organizaţii umanitare, ale veteranilor şi activiştilor din Kabul, a precizat că această „misiune de salvare” costă 550.000 de dolari, sumă necesară pentru închirierea avioanelor.

„Toţi cei care vor urca la bordul avioanelor au fost supuşi unor verificări amănunţite”, a adăugat el.

De la înfiinţarea GoFundMe, aproape 106.000 de utilizatori au făcut donaţii, iar pragul de cinci milioane a fost atins în mai puţin de 24 de ore.

Datorită acestui aflux de donaţii, obiectivul a fost extins de la două-trei călătorii „la câte zboruri ne vor permite fondurile şi guvernele cu care lucrăm”, a declarat Tommy Marcus într-un mesaj difuzat joi.

Mii de civili afgani s-au strâns în faţa aeroportului din Kabul în încercarea de a părăsi Afganistanul după ce talibanii au preluat puterea duminică. Mai multe persoane şi-au pierdut viaţa după ce s-au agăţat de avioanele pe cale să decoleze.

ADVERTISING

Citeşte detalii despre situaţia din Afganistan:

ADVERTISING

Iată câteva analize pe situaţia din Afganistan:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇