UE îi va sancţiona pe militarii responsabili de lovitura de stat din Myanmar

UE îi va sancţiona pe militarii responsabili de lovitura de stat din Myanmar

Uniunea Europeană a decis, luni, să-i sancţioneze pe militarii responsabili de lovitura de stat din Myanmar, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Miniştrii de Externe din UE au decis impunerea de sancţiuni ţintite împotriva intereselor economice şi financiare ale militarilor, deoarece în această ţară ei sunt antreprenori şi deţinători ai unor părţi ale economiei”, a declarat responsabilul european, în cursul unei conferinţe de presă.

''S-a ajuns la un acord politic pentru a-i sancţiona pe militari şi a fost lansată operaţiunea tehnică pentru a finaliza (sancţiunile) şi a le adopta'', a precizat o sursă diplomatică. ''Aceasta poate decurge foarte rapid'', a subliniat sursa citată de AFP.

ADVERTISING

UE a cerut luni în Myanmar ''o dezescaladare a crizei actuale prin încetarea imediată a stării de urgenţă'', restabilirea unui guvern civil şi eliberarea deţinuţilor, între care fosta lideră Aung San Suu Kyi.

Consiliul Afaceri Externe - ce grupează miniştrii de Externe din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - reunit luni la Bruxelles, a condamnat în 'termenii cei mai fermi' lovitura militară comisă la 1 februarie în Myanmar şi a subliniat că UE 'este pregătită' să adopte sancţiuni împotriva militarilor responsabili de lovitura de stat, potrivit EFE şi AFP.

ADVERTISING

Zeci de mii de oameni au ieşit, luni, în stradă, în principalele oraşe din Myanmar, pentru a protesta față de junta militară în cadrul unei zile de grevă generală, după ce în weekend doi protestatari au fost ucişi în violenţele poliţiei.

Citește mai multe despre situația din Myanmar:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇