Raportorul special al ONU pentru Myanmar se declară îngrozit de situaţie

Raportorul special al ONU pentru Myanmar se declară îngrozit de situaţie

Raportorul special al ONU pentru Myanmar, Tom Andrews, a emis marţi un avertisment, declarându-se îngrozit de riscul escaladării violenţei la trei săptămâni după lovitura de stat militară.

Myanmar a fost izolat de restul lumii pentru a treia noapte consecutivă, marţi, din cauza unei întreruperi aproape totale a conexiunii la Internet, informează AFP.

Armata din Myanmar a blocat accesul la Internet. Oamenii au ieşit din nou în stradă (Foto&Video)

În timp ce protestatarii urmează să se adune din nou miercuri în marile oraşe, aşa cum se întâmplă de câteva zile, raportorul special al ONU a tras un semnal de alarmă.

ADVERTISING

"Mă tem de o nouă creştere a violenţei în Myanmar miercuri, pe o scară mai mare decât ceea ce am văzut după preluarea ilegală a puterii pe 1 februarie", a spus Andrews.

În declaraţia sa, Tom Andrews a mai spus că "a primit informaţii că au fost trimişi soldaţi din zonele periferice în Yangon", capitala economică a ţării, unde se adună manifestanţii.

"În trecut, astfel de mişcări de trupe au precedat ucideri, dispariţii şi arestări în masă", a adăugat oficialul ONU.

"Sunt îngrozit la ideea că, ţinând cont de confluenţa acestor două mişcări, protestele masive planificate şi convergenţa trupelor, militarii ar putea fi pe punctul de a comite crime şi mai grave împotriva poporului din Myanmar".

ADVERTISING

Andrews a mai spus că a "auzit că un proces secret" intentat liderei Aung San Suu Kyi şi fostului preşedinte Win Myint a început în această săptămână.

Cel mai mare protest din Myanmar, după lovitura de stat. Noua conducere a blocat reţelele sociale

Avocatul fostului şef al guvernului civil, Khin Maung Zaw, a anunţat marţi că o a doua acuzaţie a fost adusă clientului său. El a mai informat că cei doi urmează să apară într-un proces prin videoconferinţă pe 1 martie.

Andrews a cerut comunităţii internaţionale să facă presiuni asupra generalilor şi "să convingă junta că mitingurile planificate pentru miercuri trebuie să poată avea loc fără arestări sau violenţe".

ADVERTISING

"Reprimarea continuă a libertăţilor fundamentale şi a drepturilor omului pentru poporul birmanez trebuie să se încheie imediat", a adăugat emisarul special al ONU.

De asemenea, el a cerut companiilor străine să întrerupă legăturile cu Myanmar dacă generalii "continuă pe această cale violentă".

Citește mai multe despre situația din Myanmar:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇