Legea marţială a fost instituită în unele oraşe din Myanmar, pentru oprirea protestelor faţă de lovitura de stat

Legea marţială a fost instituită în unele oraşe din Myanmar, pentru oprirea protestelor faţă de lovitura de stat

Armata din Myanmar, care a preluat prin forţă puterea politică în urmă cu o săptămână, a instituit legea marţială în unele oraşe şi a ameninţat că ar putea recurge la forţă împotriva protestatarilor.

Sute de mii de persoane au protestat în ultimele zile în Myanmar faţă de lovitura de stat militară, cerând Armatei să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici civili, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

Însă regimul militar a anunţat instituirea legii marţiale în unele cartiere din oraşul Yangon (Rangoun), capitala economică a ţării, precum şi în zone din Mandalay, al doilea ora ca mărime din Myanmar. Circulaţia a fost interzisă pe timp de noapte, iar adunările în grupuri mai mari de cinci persoane nu sunt permise.

ADVERTISING

"Trebuie aplicate măsuri împotriva infracţiunilor care perturbă şi distrug stabilitatea statului", a comunicat Televiziunea publică.

Armata acuză fraude electorale

În ultimele zile au avut loc mitinguri de protest în capitala ţării, Naypyidaw, precum şi Yangon şi în numeroase alte zone din Myanmar. Multe persoane au participat luni la o grevă generală.

ADVERTISING

Min Aung Hlaing, comandantul Armatei din Myanmar a justificat, luni, preluarea puterii prin faptul că ar fi avut loc fraude electorale în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020, afirmând, în prima declaraţie publică după lovitura de stat, că vrea o "democraţie adevărată şi disciplinată".

"Anchetăm autorităţile responsabile în problema fraudelor electorale", a declarat Min Aung Hlaing, pentru postul Myawaddy TV.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici. Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat că va susţine "democraţia", avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului.

ADVERTISING

Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi. Uniunea Europeană şi Marea Britanie au cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pe tema situaţiei din Myanmar.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇